c S

Ustavno sodišče danes znova o dopustnosti referenduma o zakonu o zakonski zvezi

24.09.2015 08:33 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Ustavno sodišče bo danes nadaljevalo obravnavo pritožbe skupine državljanov zoper sklep DZ o zavrnitvi razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Ali bo usoda referenduma danes tudi že znana, pa še ni mogoče napovedati.

Ustavni sodniki so zadevo že večkrat obravnavali, a do odločitve še niso prišli. Tudi danes zaenkrat še jasno, ali bodo sprejeli kakšno odločitev, saj se po besedah generalnega sekretarja sodišča Sebastiana Nerada "vse lahko zgodi".

DZ je razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice homoseksualnih parov izenačuje s pravicami heteroseksualnih parov, zavrnil 26. marca letos. Po mnenju DZ se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega referendum ni dopusten. DZ je tako zaustavil zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma.

Koalicija Za otroke gre je zatem na ustavno sodišče vložila ustavno pritožbo zoper omenjeni sklep DZ, v njej pa predlagajo odpravo sklepa DZ in dopustitev referenduma. Prepričani so, da v zakonu ni bila ugotovljena nobena protiustavnost in ga zato ni treba spreminjati.

Od odločitve ustavnega sodišča bo verjetno odvisna tudi usoda novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki zakon usklajuje s spremembami ustave na tem področju. Trenutno namreč še potekajo usklajevanja o delovnem osnutku zakona tudi z opozicijo, nekatere poslanske skupine pa so predlagale, da se z novelo počaka do sprejema odločbe ustavnega sodišča, saj bi se z njo lahko odprla dodatna vprašanja, ki bi jih kazalo urediti drugače, kot pa predvideva novela. Da bi bila odločitev ustavnega sodišča pred sprejemom predloga na vladi dobrodošla, menijo tudi na ministrstvu za javno upravo.