c S

MNZ pripravlja zakonodajo za prenos direktiv o azilu v pravni red

23.09.2015 16:40 Ljubljana, 23. septembra (STA) - Notranje ministrstvo intenzivno pripravlja nov zakon o mednarodni zaščiti, ki v nacionalni pravni red prenaša direktivi o azilnih postopkih ter o minimalnih standardih za sprejem prosilcev za azil, v zvezi s katerima je Slovenija danes dobila opomin iz Bruslja, so danes za STA pojasnili na MNZ.

Navedli so še, da je predlog zakona trenutno v medresorskem usklajevanju. "S transpozicijo navedenih evropskih pravnih aktov bo v nacionalni zakonodajni okvir prenesenih nekaj prenovljenih konceptov mednarodne zaščite in drugih aktivnosti pristojnih resorjev, ki izhajajo iz trenutnih razmer na področju migracij," so zapisali.

Na ministrstvu so za STA še dodali, da vladni normativni program za sprejem zakona o mednarodni zaščiti določa nov rok, 1. marec prihodnje leto.

Evropska komisija je sprejela štirideset sklepov o kršitvi zaradi nespoštovanja evropske azilne zakonodaje proti 19 državam EU. Slovenija je dobila uradna opomina, ker komisije še ni obvestila o prenosu direktive o azilnih postopkih in direktive o minimalnih standardih za sprejem prosilcev za azil v svojo zakonodajo.

V komisiji ukrepanje proti 19 članicam utemeljujejo s prepričanjem, da enotna evropska azilna pravila ne delujejo, ker jih članice ne izvajajo.