c S

Cerar v DZ odgovarjal tudi glede poteka arbitraže s Hrvaško

21.09.2015 15:12 Ljubljana, 21. septembra (STA) - Premier Miro Cerar je danes v DZ odgovarjal tudi na poslansko vprašanje glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško. Ponovil je, da Slovenija pričakuje popolnitev sodišča, nadaljevanje dela in razsodbo. Slovenija ima sicer tudi "plan B", vendar pa je o njem sedaj nesmiselno govoriti, saj bi to slabilo slovenske argumente, je dejal.

Nepovezani poslanec Bojan Dobovšek je premierju zastavil tri podvprašanja - katere evropske institucije in katere države eksplicitno podpirajo Slovenijo, ali je vlada oblikovala kako strokovno skupino, ki se ukvarja z vprašanjem nadaljevanja arbitraže, in ali ima Slovenija kak plan B, če slučajno obvelja namera Hrvaške po odstopu od arbitražnega sporazuma.

Na mnenje Dobovška, da je Hrvaška v prednosti pri javnem pojasnjevanju svojih stališč, je Cerar v prvi vrsti odgovoril, da si je Slovenija "z vsemi svojimi dosedanjimi dejanji prizadevala za zaščito integritete, neodvisnosti in nepristranskosti sodišča". Skladno z 10. členom arbitražnega sporazuma se "vzdržuje vseh izjav, ki bi lahko spor zaostrile ali ogrozile delo arbitražnega sodišča".

"Hrvati so enostransko in po našem mnenju popolnoma neutemeljeno in protipravno odstopili od tega sporazuma. Menimo, da ta odstop ni veljaven. Zato se oni zdaj obnašajo dokaj robustno in nediplomatsko pri svojem pritiskanju na svetovno javnost v zvezi s to zadevo. Slovenija pa spoštuje pravila igre," je dejal Cerar.

Ker se Slovenija vzdržuje izjav in dejanj, ki bi lahko ogrozila delo sodišča, ne pomeni, "da delujemo proti našim interesom - nasprotno", je poudaril premier in pojasnil, da slovenska diplomacija obvešča vse relevantne strani o slovenskih argumentih.

Slovenija s tem, ko je prepustila odločitev o imenovanju arbitra predsedniku arbitražnega sodišča, dokazuje, da verjame v svojo argumentacijo. Zato dopušča, da se vzpostavi popolnoma neodvisno in nepristransko sodišče, je poudaril premier.

Na zunanjem ministrstvu bo najkasneje s 1. oktobrom oblikovana posebna projektna enota, ki bo opravljala naloge, ki so vezane na zaključek arbitražnega postopka in izvedbo razsodbe, je še povedal Cerar. Ta projektna enota bo formalno nadomestila s 1. avgustom ukinjeno projektno enoto za pripravo zagovora pred arbitražnim sodiščem.

"Verjamemo, da je edina prava pot pravna, z arbitražo, pot ki mora pripeljati do razsodbe, ki bo vezala obe strani. Ne pristajamo na neke enostranske akte, ki takemu kultiviranemu, mednarodno-pravnemu načinu reševanja sporov nasprotujejo in predstavljajo celo nevarnost, da se s takšno prakso dajejo vzorci, ki lahko destabilizirajo regijo," je povedal premier.

Pojasnil je, da Slovenijo pri njenih stališčih glede arbitraže eksplicitno podpirajo številne države. Pri tem je izpostavil Nemčijo, Avstrijo in Italijo. Spomnil je, da je tudi Evropska komisija dejala, da enostranski odstop Hrvaške ne more ogroziti arbitražnega postopka in da ne vidijo alternative arbitraži.

Je pa opozoril, da so nekatere države v javnem izražanju svojih stališč bolj diplomatske in da "ni v interesu Slovenije, da bi bilo vse javno dostopno".

"Ključne države v EU razumejo to, da je Hrvaški enostranski odstop od sporazuma ne samo neveljaven, ampak tudi škodljiv. Zato podpirajo nadaljevanje arbitražnega sporazuma (...). Zagotovo si pa vse demokratične države želijo, da se ta spor reši," je še poudaril premier in dodal, da je arbitraža "edina pot, da pridemo do prave rešitve v doglednem času".

Vlada ima sicer pripravljene tudi scenarije, če se zadeve ne bi odvile po načrtih, "ampak zdaj govoriti o nekem planu B bi bilo popolnoma nesmiselno in bi slabilo našo zunanjepolitično pozicijo, tudi kot stranke v sporu", je prepričan premier Cerar.