c S
Slovenija uvaja začasen nadzor na meji z Madžarsko 17.09.2015 02:25 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Slovenija danes v pripravah na prihod vala beguncev uvaja začasni nadzor na meji z Madžarsko. Potem ko je tovrstne ukrep na mejah s sosedami, tudi s Slovenijo, v sredo že uvedla Avstrija, bo danes na pogovorih v Ljubljani o begunski problematiki avstrijski kancler Werner Faymann.

Kot je pojasnila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, je uvedba začasnega nadzora na meji neizogiben in nujen ukrep, sprejet za upravljanje migracijskega toka oziroma preprečevanje nekontroliranega prihoda na ozemlje Slovenije.

Ukrep ni bil sprejet v dogovoru s sosednjimi državami ali Evropsko komisijo, temveč so jih o tem samo obvestili. V Bruslju ukrepa še niso komentirali, saj ga še preučujejo.

Enak ukrep je po Nemčiji že v sredo na svojih vzhodnih in južnih mejah zaradi rekordnega pritiska migrantov uvedla tudi Avstrija. Na mejnih prehodih s Slovenijo - Šentilj, Karavanke in Ljubelj - je začela nadzor izvajati ob 19. uri.

Doslej je večina beguncev v državo prišla iz Madžarske, potem ko je ta v torek zaprla mejo s Srbijo, pa kaže, da se je tok beguncev iz Srbije usmeril proti meji s Hrvaško, od koder bi se lahko nadaljeval proti Sloveniji.

V slovenski prestolnici dopoldne na pogovorih s premierjem Mirom Cerarjem pričakujejo avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna, ki se bo pred tem v Zagrebu o begunski problematiki pogovarjal tudi s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je sicer v sredo od Slovenije in Hrvaške zahteval, da spoštujeta pravila EU. Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je namreč dejal, da sta z Györkös Žnidarjevo govorila o morebitni organizaciji koridorjev za prevoz beguncev proti Avstriji, kar pa je slovenska ministrica zanikala.