c S
Rusija predlaga vojaške pogovore z ZDA o Siriji 17.09.2015 01:55 Washington, 16. septembra (STA) - Ameriški državni sekretar John Kerry je danes novinarjem opisal svoj že tretji telefonski pogovor z ruskim kolegom v tednu dni in dejal, da Moskva predlaga pogovore med rusko in ameriško vojsko glede Sirije. Kerry je dejal, da bi to lahko zmanjšalo možna tveganja.

Rusija je v zadnjem času ob povečanju begunske krize v Evropi okrepila vojaško pomoč režimu predsednika Sirije Bašarja al Asada in skuša prepričati zahodne države, da pustijo Asada pri miru in mu pomagajo v boju proti Islamski državi (IS).

Zahod je proti in Kerry je v torek ruskemu kolegu Sergeju Lavrovu izrazil zaskrbljenost zaradi krepitve vojaške pomoči Rusije Asadu ter menil, da to lahko povzroči širitev konflikta. Državljanska vojna v Siriji je doslej zahtevala že 240.000 življenj in pognala z domov skoraj 12 milijonov ljudi.

Vendar pa Kerry možnosti pogovorov med vojskama ZDA in Rusije ni zavrnil. Dejal je, da bi lahko s tem prišli do razumevanja o poti naprej, razjasnitve namenov in zmanjšanja tveganj. Kerry je ponovil, da si ZDA želijo konstruktivne vloge Rusije v prizadevanjih za končanje spopadov v Siriji, vendar podpora Asadu ne pride v poštev.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je medtem danes izrazil zaskrbljenost zaradi ruskega oboroževanja Sirije in ocenil, da bo ta vojaška pomoč razmere le še poslabšala. Poudaril je, da obstaja samo politična rešitev razmer v Siriji. Velike sile je pozval, naj stopijo skupaj v prizadevanjih za končanje vojne v Siriji.