c S
V Evropskem parlamentu pritisk na članice EU k ukrepanju v begunski krizi 17.09.2015 01:15 Bruselj, 16. septembra (STA) - Evropski poslanci so se danes na plenarnem zasedanju v Bruslju odločili, da bodo v četrtek po nujnem postopku glasovali o predlogu za premestitev 120.000 beguncev, kar je pritisk na članice EU, naj čim prej sprejmejo dogovor. Sramota, popoln poraz, polomija - to je le nekaj njihovih kritik izida ponedeljkovega sestanka notranjih ministrov EU.

Evropski poslanci so se danes odločili za uporabo izjemnega, nujnega postopka za odločanje o predlogu Evropske komisije za premestitev 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske po drugih članicah unije. O predlogu bodo glasovali v četrtek ob 10. uri.

Ta odločitev članicam EU kaže, da je Evropski parlament pripravljen delati izjemno hitro za zagotovitev močnega odziva EU v begunski krizi, je pojasnil vodja parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Claude Moraes.

Parlament se za ta postopek v primeru tako pomembne odločitve, ki terja korenit premislek, odloči redko, a zaradi pomanjkanja konsenza in občutka nujnosti med članicami, se je parlament moral odzvati, je pojasnil Moraes.

V razpravi evropskih poslancev so se vrstile kritike zaradi neuspešnega ponedeljkovega zasedanja notranjih ministrov in nezadostnega ukrepanja članic.

Sramota, neuspeh, popoln poraz, polomija - to je le nekaj besed, s katerimi so evropski poslanci iz različnih političnih skupin opisovali izid ponedeljkovega izrednega sestanka notranjih ministrov.

Ministrom ni uspelo doseči soglasja o premestitvi 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske po drugih članicah unije zaradi stališč Češke, Slovaške, Romunije in Madžarske.

Zasedanje je "sramota", zmagal je nacionalni egoizem, je opozorila predstavnica Zelenih Ska Keller. Zavračanje beguncev na mejah je po njenih besedah nesprejemljivo, na kocki sta verodostojnost in humanost Evrope.

Vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt je na primer pozval k delujoči politiki za ekonomske migracije ter k več finančnim sredstvom za boj proti krizi v podporo ZN pri pomoči Jordaniji, Libanonu in Turčiji ter znotraj EU.

Evropski poslanci iz Grčije so opozarjali na nevzdržne razmere v tej državi, ki je glavna vstopna točka za begunce. Številni poslanci iz Hrvaške so izpostavljali krepitev pritiska beguncev na hrvaške meje.

Nova priložnost za dogovor članic bo prihodnji torek, ko se bodo notranji ministri sestali na še enem izrednem zasedanju. Dan zatem naj bi bil v Bruslju še krizni sestanek voditeljev članic EU.