c S
Francija ne bo oklevala pri ponovni vzpostaviti nadzora na meji 17.09.2015 00:40 Pariz, 16. septembra (STA) - Francija ne bo oklevala in bo tako kot Nemčija znova začasno uvedla nadzor na meji, če bo v prihodnjih dneh ali tednih to potrebno, je danes dejal francoski premier Manuel Valls, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V parlamentarni razpravi o begunski krizi je spomnil, da so spomladi že začasno uvedli nadzor na meji z Italijo, ter dodal, da da ne bodo oklevali, da bi to storili znova, saj schengenska pravila to dovoljujejo, ko to zahtevajo razmere.

V razpravi o sprejemu beguncev in migrantov je znova pozval k boljšemu sodelovanju na evropski ravni s prerazporeditvijo prosilcev za azil med državami.

"Schengen pomeni prosto gibanje ljudi. Je del naše identitete in naše varnosti. Vendar pomeni schengen tudi nadzor naših zunanjih meja, drugače ne deluje," je dejal.

Francoski predsednik Francois Hollande je napovedal, da bo Francija v prihodnjih dveh letih sprejela 24.000 beguncev, ob tem pa opozoril, da bo brez enotne politike EU pri delitvi bremena beguncev schengenski sistem propadel.

Valls je sporočil, da bo vlada za sprejem beguncev do konca leta 2017 namenila več kot 600 milijonov evrov.

Napovedal je tudi dodatno zaposlitev okoli 900 ljudi v varnostnih silah, predvsem mejni policiji, za boj proti nezakonitim priseljencem.