c S
Janković po tožbi zoper Praprotnika danes z njim sklenil poravnavo 17.09.2015 00:28 Ljubljana, 16. septembra (STA) - Ljubljanski župan Zoran Janković in nekdanji namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Rok Praprotnik sta sklenila poravnavo v tožbi, ki jo je Janković vložil zaradi nekaterih Praprotnikovih izjav. Kaj Praprotnikovo opravičilo Jankoviću vse obsega, si tožeča in tožena sicer ne razlagata enotno, a je zadeva pravnomočna.

Janković je v tožbi zahteval 25.000 evrov, vendar pri zahtevku po oblikovanju poravnalne izjave ni več vztrajal.

Praprotnik je besede, zaradi katerih se je Janković odločil za tožbo, izrekel v oddaji Odkrito, ki so jo na Televiziji Slovenija predvajali v začetku decembra 2013, nekaj dni po napovedi odstopa senata KPK, prav o tem je tudi med oddajo tekla beseda. Pogovor je nanesel tudi na najbolj odmevne odločitve komisije, kamor so spadala tudi poročila o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank.

Praprotnik je takrat dejal, "da komisija s svojim delom ne ustvari nobenih pravnih posledic, kar pomeni, da ljudje, ki imajo nepojasnjeno premoženje, ki so denimo v postopkih zaradi davčnih utaj, pranja denarja", delujejo tako na državni kot lokalni ravni.

Prav tako je Praprotnik dejal, da je komisija nesporno ugotovila, da je denar, ki je prišel iz Grepa, v istem dnevu končal na Jankovićevem tekočem računu.

Janković je bil dva dni po omenjeni oddaji tarča nekega protestnika, ki ga je poškropil s solzivcem. Župan je ob napovedi tožbe menil, da je vzrok za ta napad v nastopu KPK na televiziji.

Janković in Praprotnik sta danes ob pomoči svojih odvetnikov več kot uro na sodišču usklajevala izjavo o poravnavi oziroma opravičilu, najprej v sodni dvorani, nato tudi na hodniku.

Zedinili so se okoli izjave, v kateri se je Praprotnik opravičil Jankoviću za izjave, v katerih je govoril o ljudeh, ki imajo nepojasnjeno premoženje in ki so denimo v postopkih zaradi davčnih utaj ali pranja denarja. Za izjave se je Praprotnik opravičil, ker so neresnične, saj se ne nanašajo na Jankovića, je za STA pojasnil Jankovićev odvetnik Jožef Klavdij Novak.

Na vprašanje, ali se je opravičil tudi glede izjav o transakciji z računa Grepa na Jankovićev račun, je Novak odgovoril, da "je vse pokrito s to izjavo".

Praprotnikov odvetnik Janez Stušek pa poudarja, da trditve in izjave, povezane s poročilom KPK (torej tudi Grepova transakcija), niso predmet opravičila. Poročilo KPK namreč po mnenju tožene stranke vsebinsko stoji, zato se za ugotovitve, do katerih je prišel državni organ, ne more opravičiti, je za STA pojasnil Stušek.

Spomnil je tudi, da tudi zaradi te transakcije potekajo še drugi postopki. Janković se je namreč zaradi domnevnih nezakonitosti pri gradnji Stožic znašel pod drobnogledom policije in tožilstva.