c S
Avstrija začenja poostren nadzor na meji s Slovenijo 17.09.2015 00:06 Dunaj, 16. septembra (STA) - Avstrijska policija bo v naslednjih urah začela izvajati poostren nadzor na meji s Slovenijo, je danes na Dunaju povedala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Slovenska policija je popoldne sporočila, da bo Avstrija ob 19. uri začela izvajati nadzor na mejnih prehodih Šentilj, Karavanke in Ljubelj.

Mikl-Leitnerjeva je napovedala obsežen nadzor železniškega prometa in avtobusov, zaradi česar bo prihajalo do zamud.

Kot je izjavila, se je po uvedbi nadzora na avstrijsko-madžarski meji, ki ga je Avstrija začela izvajati danes, položaj pomembno olajšal. "Zdaj pa bomo uvedli še nadzor na naši južni meji," je napovedala v sporočilu za javnost, ki ga je objavilo avstrijsko notranje ministrstvo.

Opozorila je, da prihaja do spremembe poti migrantov oz. beguncev tudi preko Hrvaške in Slovenije. Zato bo Avstrija zdaj še pravočasno uvedla nadzor na meji s Slovenijo, je pojasnila in dodala, da je avstrijska policija v stiku s slovensko in hrvaško.

"Še vedno pa ostaja, da lahko vsak, ki želi zaprositi za azil, to stori. Varnost in oskrba ljudi nam je v ospredju. Toda jasno moramo izraziti tudi določene signale. Ljudem mora postati jasno, da ne moremo več sprejemati neomejenih migracijskih tokov, tudi ne preko avstrijsko-slovenske meje," je še sporočila avstrijska notranja ministrica.

Kot je sporočila slovenska policija, bo avstrijska policija ob 19. uri začela izvajati nadzor na mejnih prehodih Šentilj, Karavanke in Ljubelj. Šlo naj bi za nesistematični nadzor prometa, ki naj ne bi povzročal daljših zastojev.

Slovenska policija ob tem državljane, ki nameravajo prestopati mejo na teh prehodih, opozarja, da morajo imeti s seboj, kot je sicer tudi obvezno, potrebne dokumente za prestop meje, to je veljavno osebno izkaznico ali potni list.

Dodali so še, da je v pripravi tudi nadzor na vlakih proti Beljaku in Gradcu, o času in načinu uvedbe nadzora pa bo slovenska policija še obveščena.

Tiskovni predstavnik avstrijske policije v Celovcu Rainer Dionisio je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal, da nadzor na vlakih še pripravljajo. Potrdil je sicer, da je na poti v Celovec poseben vlak z okoli 600 begunci iz Nickelsdorfa na meji z Madžarsko. Vlak naj bi na Koroško prispel zvečer.

Predstavnik policije na avstrijskem Štajerskem Manfred Komericky pa je glede nadzora na Šentilju povedal, da bo ta tekel kot pred njegovo odpravo ob vstopu Slovenije v schengen, da bodo torej pregledovali le posamezna vozila, zaradi česar naj ne bi prihajalo do večjih zastojev.

"Pripravljamo se, kot da bo Šentilj novi Nickelsdorf (mejni prehod z Madžarsko, preko katerega je v zadnjih tednih v Avstrijo prišla večina beguncev op. STA)," je dejal Komericky.

Dejal je tudi, da se s slovensko stranjo dogovarjajo, da bi lahko avstrijski organi na vlakih, namenjenih v Avstrijo, nadzor opravljali od Maribora.

Predstavnik avstrijske policije je po pisanju APA še povedal, da bo vojska v bližini prehodov izvajala nadzor na t. i. zeleni meji, blizu meje pa nameravata policija in Rdeči križ vzpostaviti zbirne centre.