c S
Slovaški premier: EU zaradi migrantov ni več varen prostor 16.09.2015 17:10 Bratislava, 16. septembra (STA) - Evropska unija zaradi "na stotine tisoče migrantov" ni več varen prostor, je danes ocenil slovaški premier Robert Fico, pri čemer je posvaril pred morebitno prisotnostjo teroristov med njimi.

Kot je v razpravi v parlamentu dejal Fico, lahko z lahkoto rečemo, da "je 90 odstotkov teh ljudi ekonomskih migrantov". "Slovaška mora izkazati solidarnost in pomagati ljudem, ki jih ogroža vojna, ki nimajo ničesar jesti," je menil. Dodal pa, da pa Slovaška nima razloga, da bi pomagala ekonomskih migrantom.

Poleg tega je posvaril pred teroristi, ki bi se lahko pomešali med begunce in pri tem navedel "britanske informacije", glede na katere je Islamska država z valom beguncev poslala štiri tisoč svojih ljudi. Upoštevaje tovrstne informacije "to ni paranoja, ampak odgovorna previdnost", je še dodal.

"Nihče ne trdi, da je vsak migrant terorist, to je absurdno (...), ampak med stotisoči ljudi, ki so že prispeli, je lahko več tisoč potencialno zelo nevarnih ljudi," je vztrajal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Če ne ustavimo vala migrantov, tvegamo, da bodo tradicionalne proevropske stranke nadomestile nacionalistične, ksenofobne in protievropske stranke," je še posvaril premier, ki skupaj s svojimi madžarskimi, češkimi in poljskimi kolegi nasprotuje obveznim kvotam o porazdelitvi beguncev.

Večina beguncev, ki se zadnje tedne zgrinjajo v Evropo, si sicer želi bodisi v Nemčijo bodisi na Švedsko. Slovaška je skupaj s Češko v torek izrazila pripravljenost, da ustvarijo koridorje, ki bi jim omogočili varno pot v Nemčijo.

"Če jih Nemčija povabi, bomo ustvarili koridor, da ne bi ogrožali varnosti Slovaške in bi jim omogočili pot na kraj, na katerega so bili povabljeni," je v torek dejal slovaški notranji minister Robert Kalinak.