c S
Na Madžarskem prve aretacije zaradi nezakonitega vstopa v državo 15.09.2015 14:25 Budimpešta, 15. septembra (STA) - Madžarska policija je ponoči ob poskusu nezakonitega prehoda madžarsko-srbske meje aretirala 16 oseb, od tega devet sirskih državljanov in sedem Afganistancev. Vsi so nezakonito preplezali ograjo na meji. Pred današnjo uveljavitvijo ostrejše zakonodaje, ki za to predvideva zaporno kazen, je v državo v ponedeljek vstopilo rekordnih 9380 ljudi.

V skladu z novo madžarsko zakonodajo je na Madžarskem od danes za nezakonit vstop v državo zagrožena zaporna kazen do treh let. Tistim, ki bodo ob poskusu nezakonitega vstopa v državo tudi poškodovali ograjo ob meji, grozi do pet let zapora.

Po poročanju madžarske televizije je 16 beguncev ponoči prerezalo ograjo v bližini mejnega prehoda Röszke in prečkalo mejo, nato pa jih je aretirala policijska patrulja.

Kot je kasneje sporočil glavni svetovalec madžarskega premierja Viktorja Orbana, Gyorgy Bakondi, je madžarska policija zaradi poškodovanja ograje na srbsko-madžarski meji doslej aretirala 60 ljudi, od tega 45 na meji, 15 pa znotraj države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Madžarska je sicer v ponedeljek na mejnem prehodu Röszke postavila še zadnje metre ograje, policija pa je vse, ki si želijo zaprositi za azil, napotila, naj se vrnejo na okoli kilometer oddaljen mejni srbski prehod Horgoš.

Tam so po navedbah sodelavca Visokega komisariata Združenih narodov za begunce Babarja Balocha tudi po polnoči posameznim prosilcem za azil dovolili, da se napotijo proti Madžarski, a to po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poteka zelo počasi. Po poročanju novinarja tiskovne agencije AFP je madžarsko-srbsko meja tesno zaprta, česar pa Baloch ni mogel potrditi.

"Madžarske oblasti so mi povedale, da sta odprta še dva mejna prehoda," je še dejal.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je na novinarski konferenci v Röszkeju v ponedeljek zvečer poudaril, da kljub zaostreni zakonodaji veljajo še naprej vsi pogoji za zakonit vstop na Madžarsko in oddajo prošnje za azil, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Madžarska policija je po navedbah AFP v ponedeljek zabeležila rekordno število ljudi, ki so vstopili na Madžarsko, 9380, kar je skoraj štirikrat več od povprečja minuli teden.