c S

Pred zavarovalničarji sprememba poslovnih modelov in strategij

03.09.2015 07:54 Ljubljana, 02. septembra (STA) - Zavarovalnice se pripravljajo na uveljavitev nove evropske direktive Solventnost II s prihodnjim letom, ki bo od njih zahtevala boljše obvladovanje tveganj. Glavni izzivi, o katerih je stroka danes govorila na mednarodni konferenci Solventnost II - Kaj bi lahko šlo narobe?, bo sprememba miselnosti pri upravljanju, poslovnih modelov in strategij.

Zavarovalniška javnost je danes v organizaciji Agencije za zavarovalni nadzor pretresala pomen direktive Solventnost II ter se osredotočila na tveganja, ki jih prinaša nov evropski predpis. Kot je povedal direktor agencije Sergej Simoniti, je uveljavitev novih predpisov proces, s katerim se ukvarjajo že nekaj let, zato se sprememba ne bo zgodila čez noč.

"Največji izziv pri tem je sprememba miselnosti, ustrezna prilagoditev poslovnih modelov in strategij," je dejal na današnji novinarski konferenci v okviru dogodka. Kot je orisal, je sedaj višina potrebnega kapitala zavarovalnice določena le na podlagi njihovega preteklega poslovanja. Po novem pa bo njegova višina odvisna od dejanskih tveganj, ki jim je zavarovalnica izpostavljena.

Predsednik Evropskega organa za zavarovanja in poklicne pokojnine (EIOPA) Gabriel Bernardino je opozoril, da se bo treba preusmeriti iz oblikovanja predpisov v nadzor spoštovanja novih pravil. To bo okrepilo nadzorniško funkcijo same agencije, pri čemer bo po Simonitijevem mnenju zelo pomembna njena neodvisnost. Evropski regulator bo po Bernardinovih besedah namreč zelo pozoren na neodvisnost nacionalnih nadzornikov.

Evropski regulator zavarovalniškega trga pa bo skrbel tudi za to, da bo ureditev čim bolj konsistentna in primerljiva med posameznimi državami. Pripravila bo t.i. priročnik z navodili in priporočili, izpostavila primere dobrih poslovnih modelov in učinkovitega upravljanja ipd. Omogočila bo izmenjavo praks, podatkov in izkušenj.

Izvršni direktor svetovalne družbe Alvarez & Marsal in eden vodilnih njihove svetovalne dejavnosti finančni industriji Paul Sharma je ocenil, da bo treba spremeniti celotno kulturo ocenjevanja tveganj. Resda se bo na tehnični ravni precej spremenilo, a za to bodo imeli ustrezna orodja in to ne bo težko. "Glavna težava nedavne finančne krize je bila ravno nerazumevanje tveganj in slabo upravljanje. Slednjega ni povzročila kriza, le razkrila ga je," je orisal.

V spremembah poslovnih modelov - če bo zavarovalnica poslovala bolj tvegano, bo potrebovala več kapitala - bo po njegovem sčasoma prišlo tudi do drugačne ponudbe zavarovalniških produktov. Pričakovati je, da bodo tista, ki na dolgi rok ponujajo zagotovljene donose, postala še dražja. Tako bo moral vsak še bolj pretehtati in oceniti, kaj potrebuje in koliko je za to pripravljen plačati, je dodal.

Zavarovalnice bodo morale v prihodnje same ocenjevati tveganja, ki so jim izpostavljene, in zanje sprejeti ustrezne ukrepe. To bo povečalo odgovornost uprav, pa tudi nadzornikov in lastnikov. Od vseh bo zahtevalo nove pristope, so ocenili sogovorniki, ki pa v novi ureditvi ne vidijo le tveganj, temveč tudi nove priložnosti za zavarovalniško dejavnost.