c S

Evropska komisija podpira arbitražni proces, pripravljena pa je podpreti tudi druge dvostranske rešitve

02.09.2015 15:22 Bruselj, 02. septembra (STA) - V Evropski komisiji so danes sporočili, da se njihovo stališče do vprašanja arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško ni spremenilo. Komisija podpira arbitražni proces, je pa odprta tudi za podporo katere koli druge vzdržne dvostranske rešitve, o kateri bi se dogovorili obe strani, so danes pojasnili v tiskovni službi komisije.

"Evropska komisija podpira arbitražni proces, ki je v interesu pravne gotovosti za obe strani ter v interesu gladkega in učinkovitega uveljavljanja zakonodaje EU," so pojasnili v komisiji.

"Smo pa seveda odprti za podporo katere koli druge vzdržne, dvostranske rešitve, če bi se o njej dogovorili obe strani, ki bi vodila v pravno gotovost glede dokončne rešitve spora o meji," so dodali.

Tako so v komisiji danes odgovorili na vprašanje, ali še podpirajo arbitražni postopek ali se je njihovo stališče spremenilo.

V torek po srečanju prvega podpredsednika komisije Fransa Timmermansa s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić so namreč v komisiji izpostavili le, da je treba poiskati rešitev spora ter da podpirajo in spodbujajo dialog med stranema s ciljem skupne rešitve.

Neuradno so danes v Bruslju še pojasnili, da je za torkov sestanek zaprosila hrvaška stran in da za zdaj ni bilo podobne pobude s slovenske strani. Že v torek so v komisiji povedali, da sestanek s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem za zdaj ni predviden.

Po neuradnih informacijah doslej ni nobena stran komisije pozvala, naj kakor koli posreduje pri iskanju rešitve. V komisiji so sicer že julija izrazili pripravljenost na pomoč pri iskanju dogovora.