c S

ZL neuspešna s predlogi za bolj transparentno privatizacijo

02.09.2015 13:32 Ljubljana, 02. septembra (STA) - Predlog novele zakona o Slovenskem državnem holding (SDH), ki so ga pripravili poslanci ZL, po mnenju odbora DZ za finance in monetarno politiko ni primeren za nadaljnjo obravnavo. ZL ni bila uspešna s predlogi, ki bi po njihovem mnenju povečali transparentnost privatizacije, kupce pa zavezali k spoštovanju obljub o ohranjanju delovnih mest.

Vodja poslancev ZL Luka Mesec je na današnji seji odbora pojasnil, da gredo predlogi sprememb zakona v bolj smeri premišljene privatizacije, ki jo je še pred volitvami obljubljala SMC. S sprejetjem predlaganih sprememb zakona bi določili obvezno soglasje DZ pri prodaji podjetij, ki so opredeljena kot strateška, in pri vseh privatizacijah nad 50 milijonov evrov. S tem bi po ZL uredili področje pristojnosti in odgovornosti pri privatizacijah.

DZ bi tako najprej sprejel strategijo, v kateri bi opredelil, kako pomembna so podjetja za slovensko gospodarstvo, tik pred privatizacijo, ko bi bili znani vsi parametri prodaje, pa bi moral podati še dodatno soglasje.

SDH bi po tem predlogu še ostal upravljavec državnega premoženja in bi še vedno imel vsa pooblastila, ki jih ima sedaj. Bi se pa v primeru prodaje strateških podjetij ali podjetij v vrednosti več kot 50 milijonov evrov po posebno soglasje obrniti na DZ, je še pojasnil Mesec.

Predlagane spremembe zakona po mnenju državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Metoda Dragonje posegajo v temeljno ločevanje nalog države kot lastnice državnih naložb od njenih drugih nalog.

"Predlog ni skladen z mednarodnimi smernicami korporativnega upravljanja podjetij v državni last," je poudaril. Dodal je, da bi na ta način na preizkušnjo postavili enega pomembnejših temeljev učinkovitega, neodvisnega in strokovnega upravljanja kapitalskih naložb.

Poslanec Tilen Božič (SMC) je, tako kot pri predhodni obravnavi opozicijskega predloga o dodatnem zadolževanju javnih stanovanjskih skladov, odboru predlagal sprejetje sklepa, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Kot je dejal, je bilo v strategijo upravljanja državnih naložb vloženega veliko časa, sledenje predlogom ZL pa bi izničilo ves trud in pričakovane učinke pri izboljšanju korporativnega upravljanja.

Takšnemu načinu obravnave opozicijskih predlogov je poleg Mesca nasprotovala tudi Alenka Bratušek (ZaAB). "Ni ga lastnika na svetu, ki bi se do svojega premoženja obnašal tako kot vlada Mira Cerarja," je poudarila. Strinjala se je z nameni za povečanje transparentnosti privatizacije, le da bi bilo po njenem mnenju bolje, da namesto poslancev o prodaji odločala vlada.