c S

V DZ zahteva za izredno sejo o ugotovitvah ESČP o kršitvah človekovih pravic

02.09.2015 07:52 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Poslanci SDS, NSi, poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli ter nepovezani poslanec Bojan Dobovšek so danes v parlamentarni postopek vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi odločali o predlogu priporočila v zvezi z ugotovitvami Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) o kršitvah človekovih pravic za Slovenijo.

Po mnenju podpisanih pod zahtevo za izredno sejo je iz pregleda dela Evropskega sodišča za človekove pravice v letih 1959-2014 o kršitvah človekovih pravic v sodnih postopkih razvidno, da se je Slovenija s 148 kršitvami na milijon prebivalcev znašla v evropskem vrhu po številu kršitev človekovih pravic na število prebivalcev.

Objavljeni podatki kažejo na to, da so čim prej potrebni ustrezni ukrepi za zagotavljanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin v sodnih postopkih, so v sporočilu za javnost navedli v poslanski skupini SDS. Poleg tega izpostavljajo potrebne ukrepe za vzpostavitev odgovornosti v sodstvu in odpravljanje okoliščin, ki vzbujajo videz pristranskosti, dvom v neodvisnost sodstva, poštenost sodnih postopkov ter za dvig zaupanja javnosti v sodstvo oz. celotno pravosodje.

Po oceni poslancev in poslank je nesporno potrebna razprava o vprašanju zagotavljanja človekovih pravic v sodnih postopkih, in sicer s ciljem vzpostavitve odgovornosti v sodstvu ter možnosti razprave in kritike delovanja sodišč in sodnikov.

Evropsko sodišče za človekove pravice je do konca leta 2014 prejelo več kot 8400 tožb iz Slovenije, razsodilo pa je v 323 primerih in v 304 ugotovilo vsaj eno kršitev. Glede na število prebivalcev je Slovenija prva po številu ugotovljenih kršitev človekovih pravic med 47 državami članicami.

SDS je sicer v DZ pred nekaj dnevi že vložila predlog priporočila, naj DZ vladnim in pravosodnim organom priporoči pripravo načrta za izboljšanje stanja.