c S

Sodišče 10 let po prodaji Mercatorja ustavilo preiskavo zoper Šrota in Pivovarno Laško

31.08.2015 15:55 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je ustavilo preiskavo zoper štiri obdolžene osebe, med njimi nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, in dve pravni osebi, med njimi tudi pivovarno. Gre za preiskavo prodaje Mercatorjevih delnic Pivovarni Laško izpred 10 let, je sporočila pivovarna. Vzroka končanja preiskave sicer pivovarna ne navaja.

"Očitano kaznivo dejanje naj bi storil Šrot kot pooblaščenec za podpis pogodbe v imenu Pivovarne Laško v letu 2005 po nakupu 440.891 delnic Mercatorja z oznako MELR od Slovenske odškodninske družbe," je Pivovarna Laško danes sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Pivovarna Laško se je v preiskavi znašla, ker naj bi bila odgovorna za dejanje, ki ga je Šrot storil v njeno korist, saj naj bi odtlej razpolagala s protipravno premoženjsko koristjo v višini 8,28 milijona evrov. Sklep o ustavitvi preiskave suma kaznivih dejanj goljufije in sostorilstva pri tem dejanju še ni pravnomočen.

Na specializiranem državnem tožilstvu, ki se je ukvarjalo s preiskavo prodaje paradržavnega deleža v Mercatorju, so za STA pojasnili, da so v zvezi s tem konec julija sprejeli "tožilsko odločitev", njene vsebine pa niso razkrival, prav tako niso navedli, kdaj omenjena zadeva zastara. Na pojasnila sodišča STA še čaka.

Preiskava prodaje deležev Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod) v Mercatorju je stekla leta 2012, sedem let po prodaji. Kad, ki ga je takrat vodil Tomaž Toplak, je avgusta 2005 svoj 16,3-odstotni delež v Mercatorju prodal Istrabenzu, ki ga je takrat vodil Igor Bavčar, Sod, ki ga je vodil Marko Pogačnik, pa svoj 13,7-odstotni delež Pivovarni Laško, ki jo je vodil Šrot.

Cena je bila 158 evrov na delnico in čeprav sta sklada deleže prodajala istočasno, jih nista prodajala skupaj in tako poskušala iztržiti višje cene.

Preiskovalna sodnica je zahtevo za preiskavo 2007 zavrnila, višje sodišče pa je nato ugodilo pritožbi in februarja 2012 uvedlo preiskavo zaradi domnevnega oškodovanja državnega premoženja pri prodaji Mercatorja. Po koncu preiskave so marca 2013 spis vrnili specializiranemu tožilstvu, da sprejme odločitev o morebitni vložitvi obtožbe.