c S

Janković na sodišču zanikal zlorabo položaja pri vodenju Mercatorja

25.08.2015 13:46 Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Ljubljanski župan Zoran Janković je ob današnjem začetku glavne obravnave v zadevi Niš na ljubljanskem okrožnem sodišču zanikal očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja pri vodenju Mercatorja. Po njegovem mnenju ga tožilstvo že sedem let "šikanira in ustvarja domišljijsko zgodbo, kjer je ni". Posel v Nišu je bil, kot je dejal, dober za Mercator.

Nekdanji predsednik uprave Mercatorja je ponovil, da za domnevno sporne pogodbe, s katerimi naj bi oškodovali Mercator, v času vodenja družbe ni vedel, kljub temu pa je prepričan, da je bil posel v Nišu dober za Mercator. "Dejstvo je, da je leta 2008 policija iz Postojne odločila, da ni nobene osnove za preiskavo," je dejal in se vprašal, kje so razlogi za njegov pregon.

Na vprašanja tožilstva Janković ni želel odgovarjati, pojasnil pa je, da je za pogodbe o storitvah, ki so bile plačane družbi Facim, vendar nikoli izvedene, izvedel iz revizijskega poročila, ki ga je naročil Mercator. Pogodbe je pripravil in podpisal tedanji podpredsednik uprave Mitja Marinšek, ki pa je bil zaradi zdravstvenih težav izločen iz postopka. "Marinšek je to sam opravil in trdim, da je Niš dobro vodil," je poudaril Janković.

Tedanjega zastopnika družbe Facim, ki je bila plačana, da pridobi gradbena dovoljenja v Srbiji, vendar tega ni storila, Borisa Milevoja je Janković srečal le enkrat v lokalu in z njim ni posloval. Prav tako naj ne bi poznal ciprske družbe. Ljubljanski župan je na sodišču danes spomnil, da ga je nadzorni svet razrešil iz nekrivdnih razlogov, prav tako pa danes ni imel pripomb na revizijsko poročilo, na katerem naj bi temeljile ovadbe.

Po mnenju tožilstva so obtoženi pri urejanju gradbenih dovoljenj za izgradnjo Mercatorjevega trgovskega centra v Nišu pred desetimi leti pridobili protipravno premoženjsko korist. Ciprskemu podjetju Facim je namreč Mercator plačal 100.000 evrov za pridobitev dovoljenj, čeprav družba tega nikoli ni storila.

Poleg Jankovića obtožnica zlorabo položaja očita tudi nekdanjemu članu Mercatorjeve uprave Stanislavu Brodnjaku, medtem ko tožilec Jaka Brezigar Milevoju očita pomoč pri tem kaznivem dejanju. Brodnjak je v svojem zagovoru dejal, da je sporne pogodbe prvič videl na predobravnavnem naroku. "Niti za sekundo nisem podvomil v korektnost Marinška, saj sem mu zaupal in si nisem predstavljal, da bi lahko sklepal za Mercator škodljive pogodbe," je dejal.

Tožilec Brezigar ga je danes spraševal o njegovi vlogi v Jankovićevi družbi KLM, saj je po njegovem mnenju treba razjasniti tudi nekatere povezave v ozadju. Brodnjak je imel namreč v KLM lastniški delež, Marinšek pa je bil njen direktor.

Milevoj pa je ponovil, da ni storil očitanega kaznivega dejanja, in dodal, da sam ni vodil posla, temveč njegov pokojni poslovni partner. "Objektivno sem odgovoren za podpis pogodbe, vendar sem to storil v dobri veri, da je vse v redu," je poudaril. Tožilca je sicer zanimalo, od kje mu denar za nekatere pologe na njegov bančni račun v inkriminiranem obdobju, vendar Milevoj tega zaradi časovne oddaljenosti ni znal pojasniti.

Na sodišču danes v nadaljevanju obravnave že potekajo tudi zaslišanja prič, prva je pred sodni senat stopila nekdanja članica uprave Mercatorja Vera Aljančič Falež.