c S

Predvidoma bo znana odločitev glede novega slovenskega arbitra

13.08.2015 07:44 Ljubljana, 13. avgusta (STA) - Vlada bo danes predvidoma sprejela odločitev glede novega slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško, potem ko je prejšnji teden presenetil z odstopom arbiter Ronny Abraham. Ima tri možnosti: da imenuje slovenskega strokovnjaka, izbere tujca ali izbiro prepusti arbitražnemu sodišču. Rok za imenovanje se izteče 20. avgusta.

Novega člana sodišča Slovenija izbira že drugič v nekaj tednih. Jernej Sekolec je namreč s tega mesta odstopil julija po objavi posnetkov prisluhov njegovih telefonskih pogovorov s slovensko agentko na sodišču Simono Drenik, iz katerih je bilo razbrati, da jo je obveščal o zaupnih razpravah na arbitražnem sodišču.

Slovenija je nato v skladu z arbitražnim sporazumom za novega člana sodišča imenovala predsednika Meddržavnega sodišča v Haagu Abrahama, ki pa je po nekaj dneh odstopil. Sodišče je sporočilo, da ima Slovenija 15 dni časa za imenovanje novega sodnika, ali pa ga bo imenoval predsednik sodišča.

Premier Miro Cerar se po drugem odstopu slovenskega člana arbitražnega sodišča ni odločil pozvati parlamentarnih strank, naj predlagajo kandidate za arbitra, kot je to storil po odstopu Sekolca. Stranke sicer takrat te možnosti niso izkoristile.

Se bo pa Cerar pred dokončnim sprejemom vladne odločitve danes zjutraj posvetoval s predstavniki parlamentarnih strank. Sledila bo nujna seja odbora DZ za zunanjo politiko, ki bo ocenil trenutno stanje in se seznanil z nadaljnjimi aktivnostmi v zvezi z arbitražnim sporazumom. Zatem bo potekala še seja vlade, na kateri naj bi padla končna odločitev Slovenije glede imenovanja novega arbitra.