c S
Rešitve za zaplet s teranom še ne gre pričakovati kmalu 10.08.2015 03:15 Ljubljana, 09. avgusta (STA) - Rešitve za zaplet s teranom, ki ga je Slovenija na trgu EU zavarovala z zaščiteno označbo porekla, a Hrvaška to zaščito spodbija, še ne gre pričakovati kmalu. Kmetijski minister Dejan Židan zagotavlja, da bodo Evropski komisiji po potrebi posredovali dodatna pojasnila in s tem dodatne argumente, da bo varovala slovensko zaščito.

Slovenija je teran na trgu EU zavarovala z zaščiteno označbo porekla, a Hrvaška to zaščito spodbija in zahteva pravico do uporabe besede teran tudi pri označevanju svojega vina. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Židan se je o tem konec julija v Bruslju pogovarjal z evropskim komisarjem za kmetijstvo in podeželje Philom Hoganom.

Židan je Hogana, ki mu je po ministrovih besedah prisluhnil zelo zavzeto in z naklonjenostjo, prosil, naj jim preda uradno zahtevo Hrvaške, da bi videli, na podlagi česa je komisijo strah, da jo bo Hrvaška tožila, in tako pripravili dodatne pravne argumente.

"Povedal je, da tega dovoljenja nima, potem pa sva se dogovorila, da pošlje v Slovenijo vprašanja, če jih ima na kakšnem področju oz. če vidi kakšna tveganja, mi pa bomo z ekipo pravnikov pripravili zelo utemeljene obrazložitve, ki bodo lahko komisiji v pomoč, ko bo branila našo zaščito," je za STA pojasnil minister.

Morebitna vprašanja komisije minister pričakuje v nekaj tednih, po tradicionalnih avgustovskih počitnicah evropskih institucij. Slovenija bo nato v nekaj tednih pripravila trdne utemeljitve, "s čimer bomo tudi komisiji dali večji občutek varnosti".

"Ne pričakujem, da bi se karkoli hitro zgodilo," je dejal minister, ki se mu zdi pomembno, da zaščite terana ne zagovarja samo kot kmetijski minister, ampak v imenu celotne vlade. "Vlada je dala pooblastilo, da je to vladni projekt, da vlada stoji za zaščito terana in to ima v Bruslju dodatno težo," je še dejal.

Vlada poudarja, da ima teran nacionalno zaščito že več desetletij, od vstopa Slovenije v EU pa ima tudi polno zaščito EU kot vino, ki se prideluje samo na Krasu v Sloveniji iz sorte refošk. Vlada je kmetijskemu ministrstvu zato sredi julija naložila, naj vztraja pri zaščiti terana brez kakršnekoli izjeme glede uporabe zaščitenega imena za druge pridelovalce vina.

"Zaščita terana je tudi del kulturne dediščine in nacionalne identitete ter bistvenega ekonomskega pomena za Kras. Slovenija verjame v transparentnost delovanja Evropske komisije in pričakuje spoštovanje obstoječega pravnega reda EU," so zapisali. Slovenija vztraja, da se je zgodba z zaščito terana končala leta 2004, ko je Slovenija vstopila v EU.