c S

Višje sodišče znižalo kazni obsojenim zaradi vpletenosti v trgovino z drogo

27.07.2015 08:47 Ljubljana, 27. julija (STA) - Višje sodišče je šesterici obsojenih zaradi vpletenosti v mednarodno trgovino z drogo znižalo prvotne kazni, ki jih je določilo ljubljansko okrožno sodišče. Del sodbe, ki se nanaša na plačilo denarne kazni in odvzem premoženjskopravne koristi, pa so zaradi slabe utemeljenosti razveljavili, poroča današnje Delo.

Dejanu Kefertu so okrožni sodniki določili štiri leta in 11 mesecev zapora, a mu je višje sodišče kazen znižalo za tri mesece. Anton Lucaj bi moral po prvostopenjski sodbi v zaporu odsedeti štiri leta in osem mesecev, njegov brat Simon Lucaj pa mesec dni manj, a so jima višji sodniki kazen znižali in obema določili štiri leta in dva meseca zapora. Frediju Kukovcu, ki so ga okrožni sodniki obsodili na štiri leta in štiri mesece zapora, so kazen znižali za dva meseca. Slaviša Kojadinović, prvotno obsojen na tri leta in 11 mesecev zapora, bo v zaporu zgolj tri leta, Jakob Jaki Bergant pa dve leti in pol, kar je dva meseca manj, kot so mu lani novembra določili prvostopenjski sodniki.

Okrožno sodišče je obsojenim poleg zapornih kazni naložilo tudi plačilo denarne kazni, in sicer od 1600 do 9000 evrov. Prav tako je odredilo, da morajo vrniti več kot sto tisoč evrov, ki so jih zaslužili s preprodajanjem mamil. Največ, kar 78.550 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi bi moral vrniti Simon Lucaj. A so višji sodniki ta del sodbe razveljavili in vrnili v novo sojenje, saj menijo, da prvostopenjsko sodišče ni dobro utemeljilo svoje odločitve o izrečenih denarnih kaznih, odvzemu premoženjskopravne koristi in zaseženih predmetih ter o plačilu stroškov kazenskega postopka.

Kriminalisti so sicer septembra 2012 v sodelovanju s srbskim oddelkom za boj proti organiziranemu kriminalu aretirali člane mednarodne hudodelske združbe, v kateri naj bi imel največjo vlogo Vinko Rakonjac, ki je Slovence organiziral, da so v Amsterdam, kjer se je povezal s kupci heroina, vozili rjavi prah.

Po poročanju časnika je združba kokain, kot so ugotovili med sojenjem, kupovala od neznancev v Dominikanski republiki. Tožilstvo je trdilo, da so hoteli člani združbe v Sloveniji, Srbiji, Španiji in na Nizozemskem prodati pet kilogramov kokaina, a je vse skupaj padlo v vodo.

Čeprav je obramba v pritožbi zoper prvostopenjsko sodbo trdila, da je bilo, na primer, v dobrih dveh kilogramih mamila, ki so ga zasegli Kukovcu, zgolj šest gramov čistega heroina in da torej po mnenju obrambe ne drži tožilski očitek o tihotapljenju dveh kilogramov droge, so višji sodniki take navedbe zavrnili.

Po drugi strani pa so se višji sodniki strinjali z obrambo Simona Lucaja, da je okrožno sodišče zagrešilo napako, ko je pri odmeri kazni kot oteževalno okoliščino upoštevalo, da so storilci ravnali z direktnim naklepom, saj tega kaznivega dejanja na drugačen način sploh ni mogoče storiti, zato so tudi drugim obdolženim znižali kazni, še poroča Delo.