c S

Božo Dimnik: To se dogaja, problem je le, ko pride v javnost

23.07.2015 13:32 Ljubljana, 23. julija (STA) - Afera ob objavi pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik z zunanjega ministrstva je po oceni Boža Dimnika, predsednika Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva in častnega konzula Hrvaške pri nas, prenapihnjena. Takšne stvari se po njegovem dogajajo, problem pa je, ko pricurljajo v javnost.

"Te povezave imajo jasno tudi Hrvati, od svojega sodnika in uradnika na zunanjem ministrstvu. To imajo vsi. Ta pogovor ni nič kaj posebnega, posebno je samo to, da ne znajo telefonirati," je Dimnik za STA ocenil pogovore, ki jih je v sredo objavil hrvaški Večernji list in so poskrbeli za veliko razburjenja tako v Zagrebu kot Ljubljani.

"Če kdo misli, da to ni običajno, lahko iz prve roke povem, da je čisto običajno, da se pogovarjajo med seboj. Ampak na tihem, na štiri oči, ne pa po telefonih," je dejal in celotno afero pripisal temu, da "visoko kotirani, dobro plačani uradniki naše države ne znajo telefonirati".

Če bi šlo za pogovore enega od treh odločujočih članov arbitražnega sodišča, bi bilo drugače. A gre za komunikacijo, ki "bodoče odločitve arbitrov nič ne spreminja", za dva slovenska državljana, ki v postopku arbitraže ne odločata. "Ti arbitri, ki so v večini, so res neodvisni in njih ne briga, kaj se mi pogovarjamo."

Prav tako Dimnika ne preseneča to, da je pogovorom Sekolca in Drenikove očitno nekdo prisluškoval ter da so bili posnetki sedaj objavljeni. Kot je namreč dejal, "bi to vsi počeli" in "s tem je pač treba računati". Vsak skuša o drugi strani izvedeti čim več, "to je legitimna pravica", obenem pa bi vsak, "če bi imel takšen adut v rokah", ta adut uporabil.

Tudi kakšnih hujših posledic za odnose med Slovenijo in Hrvaško se sogovornik ne boji.

"Mi smo imeli že toliko takšnih in drugačnih zapletov. Ta je samo eden v seriji nespodobnih ali pa nespametnih ukrepov in dejanj ene ali druge strani, ki so se vedno dogajali v nepravem času. Ena od epizod, po mojem nič hujša kot kakšna druga podobna, na primer tam okoli Dragonje."

"Jaz tu ne pričakujem kakšnih dolgoročno večjih zapletov, razen tega, da bi morda Hrvaška res zahtevala zamenjavo tribunala, kar pa je po mojem spet več ali manj utopija," je menil in poudaril, da "na eni in drugi strani mora prevladati razum, druge izbire nimajo".

"Saj med narodoma ni nobenih zapletov, samo politiki delajo to zmedo. Ampak oni pa morajo razumeti, da smo majhni državi in v gospodarski situaciji, v kakršni smo, ni nobene potrebe da še kalimo vodo, ki je že tako kalna. To morajo razumeti in jaz upam, da jih bo srečala pamet in da bodo enkrat nehali s temi spori, ki nikomur ne koristijo."