c S

Cerar pričakuje, da bosta Sekolec in Drenikova prevzela odgovornost

23.07.2015 12:54 Ljubljana, 23. julija (STA) - Premier Miro Cerar je danes zatrdil, da ne on ne slovenska vlada nista bila seznanjena z razgovori, ki so potekali med slovenskim članom arbitražnega sodišča, ki določa mejo s Hrvaško, Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik. Razgovori so bili po Cerarjevih ocenah neprimerni, zato pričakuje, da bosta oba za to prevzela odgovornost.

Kot je Cerar dejal v izjavi novinarjem pred sejo vlade, je očitno, da nekdo, ki je povezan s hrvaško stranjo, uporablja vohunske metode, da bi vplival na arbitražo. "To se mi zdi nezaslišano," je poudaril.

Slovenska vlada in on osebno se zavzemajo za nepristransko in neodvisno delovanje arbitražnega tribunala, je zagotovil in dodal, da bodo tudi prihodnje storili vse, da bodo podpirali usmeritev tega tribunala.

Tribunal po Cerarjevih besedah živi naprej, deluje v skladu z arbitražnim sporazumom, če bo treba, bo Slovenija nadomestila svoja arbitra z novim.

Vsekakor pa premier pričakuje, da bo po obstoječih pravilih, tako mednarodnih kot po arbitražni pogodbi, arbitražno sodišče delalo naprej in zaključilo svoje delo s sodbo, ki bo obvezujoča za obe strani.

Premier Cerar sicer zaradi zapletov po sredini objavi posnetkov pogovorov med Sekolcem in Drenikovo vodi pogovore s pristojnimi oziroma je v kontaktu z njimi.

Po neuradnih, a še nepotrjenih informacijah, naj bi Drenikova in Sekolec danes že ponudila odstop.

V kabinetu premierja so povedali, da v času seje vlade informacij o tem, ali so prejeli odstopno izjavo Drenikove, ne dajejo. Drenikovo je sicer imenovala vlada, medtem ko je Sekolca na predlog predsednika republike imenoval DZ.

Slovensko in hrvaško javnost je v sredo razburila objava zvočnih posnetkov pogovorov Sekolca in Drenikove. Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je napovedala, da bodo o zadevi obvestili arbitražno sodišče, kjer pa doslej zadeve niso komentirali.