c S

Podbregar po objavi pogovorov Drenikove in Sekolca prst uperil v Hrvaško

23.07.2015 08:19 Ljubljana, 22. julija (STA) - Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar je po medijski objavi pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik za STA ocenil, da je posnetke v medije spravila Hrvaška oz. njene obveščevalne službe, da bi v predvolilnem boju obvestila hrvaško javnost o izidu arbitraže in spodkopala postopek na sodišču.

Po oceni Podbregarja je logično, da je slovenskima predstavnikoma prisluškovala Hrvaška oz. njeni obveščevalci ter da so te posnetke spravili v javnost.

"Jasno je, da se Hrvaška že nekaj časa trudi na različne načine izpodbijati legitimnost arbitražnega postopka," je zatrdil Podbregar, ki je sicer sedaj predavatelj na Fakulteti za varnostne vede.

Po njegovih besedah je želela Hrvaška z objavo teh posnetkov v predvolilnem boju svojo notranjo javnost obvestiti o rezultatih arbitraže, ki jih bodo slej ko prej objavili. "Po drugi strani pa je želela izpodbijati postopek in opravičevati svoj neuspeh," je pripomnil Podbregar.

A pri tem je ocenil, da če mediji objavijo takšne obveščevalne posnetke, to govori o "veliki stiski". Podbregar je povedal, da je informacije, ki izhajajo iz posnetkov, najprej objavil srbski Blic. "Gre za relacijo med Slovenijo in Hrvaško, ki jo v javnost da Srbija, tretja država. Definitivno je tu nek dogovor med akterjema, da je nekdo to informacijo v Srbiji objavil, da ima Hrvaška sedaj možnost to objaviti doma," je prepričan nekdanji direktor Sove.

Čeprav je objava posnetkov precej očrnila slovensko stran, Podbregar meni, da je ta poteza tudi avtogol za Hrvaško, ker da je sedaj postalo jasno, da so Hrvati prisluškovali arbitražnemu sodišču oz. njenim članom ter predstavnici Slovenije. Pri tem je okrcal slovenske uradnike, ki da so neosveščeni in se ne zavedajo, da so izpostavljeni obveščevalni dejavnosti, zaradi česar bi morali spremeniti načine komunikacije.

Podbregar je ocenil, da te posnetke v smislu formalnega izpodbijanja arbitražnega postopka ni mogoče uporabiti, saj gre za obveščevalne podatke, ki so v pravnih postopkih neuporabni.

Glede zakonitosti tega prisluškovanja je Podbregar dejal, da tovrstno ravnanje omogoča zakonodaja tako Hrvaške kot drugih držav v regiji - Slovenije, Srbije, Črne gore in BiH. Njihove obveščevalne službe tako lahko brez večjih problemov prisluškujejo tujim državljanom v tujih državah prek tujih telefonskih priključkov in to samo na podlagi odredbe vodij obveščevalnih služb.

"To za Hrvaško ni bilo nezakonito pridobljeno. Iz vidika Slovenije ali človekovih pravic pa je bilo to zagotovo nezakonito. Po njihovih lokalni zakonodaji imajo te pravice. Ni potrebna odredba sodišča ali druge veje oblasti," je pojasnil Podbregar in dodal, da ima tako tudi Slovenija zakonske možnosti, da na primer prisluškuje hrvaškemu članu arbitražnega sodišča.

Kar se tiče verodostojnosti posnetkov, pa Podbregar ocenjuje, da so verjetno pristni, saj so precej dolgi in polni slengovskih izrazov, kar je težko ponarediti. "Če bi šlo za nekaj kratkega, bi se še dalo kaj izrezati," je še povedal Podbregar za STA glede posnetkov pogovorov, ki jih je danes objavil hrvaški Večernji list.