c S

Sancinova: Sodeč po posnetkih Sekolec in Drenikova kršila pravila

23.07.2015 08:16 Ljubljana, 22. julija (STA) - Sodeč po posnetkih pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko agentko na tem sodišču Simono Drenik, ki jih je objavil hrvaški Večernji list, mednarodna pravnica Vasilka Sancin ocenjuje, da so bila pravila arbitraže verjetno res kršena. Kot je dejala, je šokirana, posledice pa so lahko hude.

Kot je bila jasna Sancinova, ki je bila v preteklosti oziroma do zaključka pisne faze del slovenske odvetniške ekipe pred arbitražnim sodiščem, za nacionalnega arbitra veljajo enaka pravila kot za ostale arbitre, "absolutno je treba zagotavljati njegovo neodvisnost in nepristranskost".

In s tega vidika so logično nedopustni kakršni koli stiki arbitra s stranko v postopku na temo konkretnega arbitražnega postopka. Nacionalni arbitri morajo biti glede tega še posebej pazljivi, saj jim je nepristranskost lažje očitati, je opozorila.

Kot je priznala, je - potem ko je že poslušala dobršen del danes objavljenih posnetkov, ki trajajo sicer skupaj dobro uro - šokirana, saj se resnično zdi, da gre za "nedovoljeno komunikacijo".

Sprva je namreč mislila, da gre za "raco", a zdaj vidi, da so bili to zelo vsebinski in poglobljeni pogovori, ki nikakor niso običajni, "če pa kje do njih že prihaja, so zagotovo uporabljeni vsi možni ukrepi, da se to nikoli ne izve".

"Profesionalni kodeks zahteva distanco," je dejala in dodala, da na primer sama, čeprav ni več del ekipe, s Sekolcem, če sta se kdaj srečala, ni nikoli govorila o teh zadevah.

Glede vseh posledic za postopek arbitraže, ki lahko sledijo, Sancinova ni danes niti želela ugibati, saj jo je vsebinskost pogovorov res presenetila.

Kot je pojasnila, lahko Hrvaška zahteva izločitev arbitrov; njena odločitev je, ali zgolj Sekolca ali pa tudi ostalih. Če bi se izločilo le Sekolca, bi lahko tribunal nato končno odločitev sprejel tudi brez njega, v okrnjeni sestavi, če bi prišlo do izločitve več arbitrov, pa bi morali biti imenovani nadomestni. Arbitražni sporazum sam po sebi obstaja in je veljaven, a sicer so zadeve sedaj v veliki meri odprte, je povedala.

Je pa Sancinova opozorila na še en vidik: po pravilih stalnega arbitražnega sodišča mora stranka, ki je seznanjena z nekim dejstvom, ki vzbuja sum v nepristranskost in neodvisnost arbitra, to drugi stranki in arbitražnemu tribunalu naznaniti v roku 30 dni.

Če bi torej hrvaška stran že dlje časa vedela za sporne pogovore in imela posnetke - ti so po navedbah Večernjega lista nastali že novembra lani in januarja letos - ter s tem ni seznanila ostalih strani, potem bi tudi sama kršila pravila oziroma bi se sama odpovedala pravici, da zahteva izključitev Sekolca.