c S

Dosedanji upravljalec Supervizorja: S Štefanecem se ne da sodelovati

23.07.2015 08:12 Ljubljana, 22. julija (STA) - Dosedanji upravljalec Supervizorja Primož Bratanič zavrača navedbe predsednika KPK Borisa Štefaneca, da naj bi aplikacijo ugasnil zaradi odločbe informacijske pooblaščenke. Po njegovih besedah je bil dogovor o prenehanju sodelovanja sklenjen že prejšnji teden, saj da se Štefanecu "ne da zaupati, da ne bo o dogovorjenem takoj spremenil stališča".

Kot je dolgoletni zunanji sodelavec Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) pojasnil za STA, so se prejšnji teden s Štefanecem dogovorili, da sodelovanja v trenutnem obsegu ne morejo več nadaljevati.

"Ker mi na pisni poziv, naj sporoči terminski načrt prevzema Supervizorja k sebi, ni odgovoril, je bila alternativa to, da ga dobi v roke v ponedeljek kot edino kopijo in da lahko z njo dela, kar hoče," je pojasnil Bratanič.

To se je po njegovih besedah tudi zgodilo - Supervizor je bil zapisniško izročen KPK. "In če je edina kopija v rokah KPK, potem pri meni ne more delovati," je bil jasen Bratanič.

Ob tem zavrača trditev predsednika KPK, da je Supervizor ugasnil zaradi odločbe informacijske pooblaščenke oz. dostopanja do podatkov o družbenikih prek Googla. "To ne drži. Odločba pooblaščenke je bila izvršena tako, da smo družbenike iz Supervizorja umaknili že nekaj dni prej," je pojasnil.

Glede odnosa s predsednikom KPK pa pravi, da se z njim sicer odlično razume, vendar pa z njim ne more delati, ker se mu "ne da zaupati, da ne bo o dogovorjenem takoj spremenil stališča". "V takih okoliščinah zanj ni smiselno delati zastonj in zaman," je dodal.

Bratanič, ki je za Supervizor tehnično skrbel od njegove vzpostavitve, sicer sodeluje pri njegovi ponovni postavitvi na infrastrukturi ministrstva za javno upravo.

"Ko sem KPK izročil podatke, sem tudi obljubil, da bom pomagal s ponovno vzpostavitvijo, če se bodo zanjo odločili," je povedal. Danes so na ministrstvu zagotovili virtualne strežnike, na katerih je Supervizor po njegovih besedah že "postavljen in teče".

Aplikacija tako po njegovih besedah ponovno deluje, do njene javne dostopnosti pa ostajajo le še tehnične podrobnosti, za katere pa morajo poskrbeti na komisiji, kot je npr. sprememba DNS-naslova strežnika.