c S

Terpotčevi po pravnomočnosti obsodbe odvzeli dovoljenje za delo stečajne upraviteljice

21.07.2015 15:51 Ljubljana, 21. julija (STA) - Ministrstvo za pravosodje je stečajni upraviteljici Andreji Terpotec v petek zaradi pravnomočne obsodbe odvzelo dovoljenje za delo upraviteljice v postopkih zaradi insolventnosti in prisilne likvidacije. Sodišča so Terpotčevo, ki je vodila tudi prisilno poravnavo Koloseja kinematografov, že razrešila iz nekaterih postopkov, ki jih je vodila.

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je Trpotčevo danes razrešilo vodenja stečaja družbe Dural. Pravosodno ministrstvo jih je namreč obvestilo, da so Trpotčevi odvzeli dovoljenje na podlagi insolvenčnega zakona, je razvidno iz objave na Ajpesu.

Insolvenčni zakon določa, da dela stečajnega upravitelja ne morejo opravljati pravnomočno obsojeni zaradi kaznivega dejanja, storjenega z naklepom, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Prav tako je ljubljansko okrožno sodišče Trpotčevo danes razrešilo vodenja postopka prisilne poravnave Koloseja kinematografov, za novega upravitelja pa imenovalo Tomaža Čada. V ponedeljek pa je bila Terpotčeva razrešena z mesta stečajne upraviteljice družbe G.P. hoteli, saj je ljubljansko okrožno sodišče ugotovilo, da svojega dela ni opravljala z zadostno skrbnostjo.

Terpotčeva je bila obsojena zaradi pomoči pri kaznivem dejanju jemanja podkupnine v stečaju Monteca. Terpotčevo so prvem sojenju oprostili, v ponovljenem sojenju pa je bila obsojena na šest mesecev pogojne zaporne kazni, sodba pa je postala pravnomočna. V isti zadevi je bila na zaporno kazen obsojena stečajna upraviteljica Suzaana Gale.

Terpotčeva za Finance danes razrešitve ni želela komentirati, prav tako ne njena odvetnica Branka Zobec Hrastar. Pojasnila pa je, da že piše zahtevo za varstvo zakonitosti, ker je primer "zelo specifičen."