c S

DZ sprejel novelo zakona o varstvu okolja

16.07.2015 08:14 Ljubljana, 15. julija (STA) - DZ je danes s 60 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o varstvu okolja, po kateri skladno z evropsko direktivo in po opozorilih Evropske komisije proizvodni obrati, ki za delovanje potrebujejo okoljevarstveno dovoljenje, brez tega dovoljenja ne bodo smeli obratovati.

Novela črta določila, po katerih so lahko proizvodni obrati, ki morajo pridobiti okoljevarstveno dovoljenje, obratovali tudi brez dovoljenja, če so bili razlogi za to, da niso imeli dovoljenja, na strani ministrstva. Po novem bodo tako naprave, ki do uveljavitve zakona ne bodo imele dovoljenja, morale prenehati obratovati.

Kot je povedala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, je glavni namen sprememb izpolnitev zahteve Sodišča EU, ki je ugotovilo, da Slovenija krši evropsko direktivo, ker do 30. oktobra 2007 ni zagotovila, da imajo vse naprave okoljevarstveno dovoljenje.

Slovenija se po besedah ministrice s to novelo lahko izogne plačilu kazni, ki bi znašala 1,6 milijona v pavšalnem znesku in 9000 evrov dnevno do izpolnitve obveznosti.

Z novelo tudi odpravljajo napako pri sklicevanju glede obveznosti predložitve izhodiščnega poročila o stanju onesnaženja tal in podzemne vode za upravljavce naprav, ki že imajo okoljevarstveno dovoljenje in morajo prvič predložiti izhodiščno poročilo. Po novem bodo morali upravljavci naprav izhodiščno poročilo predložiti le ob večji spremembi naprave in posodobitvi okoljevarstvenega dovoljenja.