c S

Z novo platformo Zakonodajni monitor do nadzora nad sprejemanjem zakonodaje

17.06.2015 13:31 Ljubljana, 17. junija (STA) - Društvo Transparency Internacional (TI) Slovenia je vzpostavilo spletno platformo Zakonodajni monitor, ki je namenjena raziskovanju in nadzoru sprejemanja zakonodaje. Po besedah generalnega sekretarja društva Vida Dorie želijo s tem zagotoviti večjo transparentnost zakonodajnega postopka ter večjo stopnjo integritete vseh odločevalcev.

Kot je na današnji novinarski konferenci, na kateri so v TI Slovenia predstavili novo platformo, pojasnil Doria, želijo s platformo zagotoviti zakonodajno sled oziroma omogočiti edinstven vpogled v postopek sprejemanja zakonodaje in delo poslancev. Platforma je nastala v okviru projekta, katerega glavni cilj je po besedah Dorie povečati preglednost in osvetliti zakonodajni proces odločanja ter zmanjšati korupcijska tveganja, ki izhajajo iz zakonodajnega postopka.

Platforma, ki omogoča poenostavljen dostop do podatkov o sprejemanju zakonodaje in njihovo analiziranje, je namenjena medijem, "watchdog" in nevladnim organizacijam ter vsem posameznikom, ki lahko pogledajo, kako poslanci izvajajo svojo funkcijo.

Spletna platforma, ki so jo opremili z dostopnimi podatki, ima po besedah Dorie tri glavne funkcije. Tako omogoča vpogled v vse predpise, ki jih obravnava državni zbor ter ob njih prikaže časovnico odločanja, glasovanja, magnetograme in dopolnila. Zaenkrat pa ne omogoča vpogleda v celotno zakonodajno sled, torej postopek priprave zakonodaje od vsega začetka, na posameznih ministrstvih, saj so ti podatki objavljeni v neprimerni obliki ali pa jih sploh ni.

Poleg tega platforma omogoča vpogled v delo posameznih poslancev, saj so na voljo podatki o navzočnosti na sejah, glasovanju in lobističnih stikih.

Del platforme je namenjen tudi pregledu lobistične mreže, pri čemer pa Doria opozarja, da zaradi zakonske omejitve niso mogli objaviti podatkov o lobistih pa tudi ne podatkov o lobističnih stikih glede na posamezen zakon.

Doria ob tem odgovorne poziva, naj omogočijo dostop do razpoložljivih baz podatkov in jih objavijo v primerni obliki. Le na tak način bodo namreč lahko omogočili celosten vpogled v sprejemanje predpisov oziroma zakonodajno sled. Ta vključuje podatke o tem, kdo je zakon pripravljal, katere delovne ali strokovne skupine in zunanji strokovnjaki so sodelovali pri pripravi zakona ter vsebuje podatke o vplivu lobistov in deležnikov na določen zakon.

V TI Slovenia napovedujejo, da bodo platformo ves čas nadgrajevali, poleg tega pa portal deluje avtomatizirano in se bo sprva osveževal dvakrat na teden, nato pa vsak dan.