c S

DZ podprl deregulacijo poklicev v trgovini

17.06.2015 08:46 Ljubljana, 16. junija (STA) - DZ je s 67 glasovi za in 13 proti sprejel novelo zakona o trgovini, ki odpravlja izobrazbene pogoje za opravljanje poklicev trgovskega poslovodje in prodajalca. Spremembe je s ciljem odprave administrativnih ovir ter vzpostavitve poslovnega okolja, ki bo spodbujalo razvoj podjetništva in konkurenčnosti, predlagala vlada.

Zdaj mora imeti prodajalec končano najmanj srednjo poklicno izobrazbo, trgovski poslovodja pa najmanj srednjo strokovno izobrazbo. Z uveljavitvijo novelo zakona se bo te pogoje črtalo.

Gospodarski minister Zdravk Počivalšek je zagotovil, da bo novela zakona omogočila poenostavitev poslovnega okolja, dala večje možnosti zaposlovanja in samozaposlovanja in imela pozitiven vpliv na socialno podjetništvo. Poleg tega bo izenačila pogoje za opravljanje trgovinske dejavnosti v okviru EU, saj v nobeni članici povezave za ta dva poklica nimajo predpisane minimalne izobrazbe.

Ko bo novela zakona o trgovini uveljavljena, bo kot minimalna stopnja izobrazbe za prodajalca in poslovodjo predpisana četrta oz. peta stopnja po katerikoli smeri.

Poslanci si glede predlaganih sprememb niso bili enotni. Medtem ko so se skorajda vsi strinjali z odpravo administrativnih ovir, pa so nekateri svarili pred poslabšanjem kakovosti storitev ter se spraševali, kaj to pomeni za trgovske šole.

V SD so vložili dopolnilo, s katerim bi se uveljavitev novele zakona odložila do 1. januarja 2018, v tem času pa bi opravili temeljito razpravo o tem, kaj želimo in kaj s takšnimi ukrepi sporočamo. Vendar pa ni bilo deležno zadostne podpore navzočih na seji, zato bo novela začela veljati 15 dni po objavi v Uradnem listu.