c S
Furs v nadzor delodajalcev pri plačevanju prispevkov 11.06.2015 09:33 Ljubljana, 11. junija (STA) - Finančna uprava RS (Furs) bo v prihodnjih mesecih izvajala dodatne aktivnosti nadzora pri delodajalcih, ki za svoje zaposlene ne oddajajo obračunov prispevkov za socialno varnost. Preverjali bodo, ali delodajalci, ki kljub pozivu za predložitev obračunov prispevkov teh niso oddali, dejansko tudi niso izplačali plač, so sporočili iz Fursa.

Furs bo delodajalce pozvala k predložitvi obračunov prispevkov oz. izjav o neizplačevanju plač z obrazložitvijo. Nesodelovanje lahko pravno osebo stane od 800 do 30.000 evrov, odgovorno osebo pa od 600 do 4000 evrov. Višina glob za nepredložitev podatkov, pojasnil ali izjav v postopkih nadzora pa se giblje med 1000 in 16.000 evrov za podjetje ali podjetnika ter med 850 in 2200 evrov za odgovorno osebo.

Furs bo v nadzor vključila tudi zaposlene - v primeru suma izplačila plač brez obračuna prispevkov jim bodo poslali vprašalnik o dohodkih, ki jih prejemajo pri delodajalcu.

Nadzor nad prispevki Furs vodi kot poseben projekt, saj gre po njihovih besedah za občutljivo področje kršenja temeljnih pravic delavcev in pereč problem vsakega posameznika, ki se v takšni situaciji znajde.

Kljub mnogim aktivnostim, stalnemu in poostrenem nadzoru ter javni objavi nepredlagateljev obračunov je pojav neoddajanja obračunov prispevkov še vedno prisoten. Delodajalci lani obračunov prispevkov niso oddali za okoli 15.600 zaposlenih, kar je 2,2 odstotka vseh zaposlenih.