c S
Avstrijska sodba v zadevi Patria pravnomočna 11.06.2015 08:32 Dunaj, 11. junija (STA) - Avstrijsko vrhovno sodišče je v večini točk potrdilo sodbo deželnega sodišča na Dunaju v zadevi Patria, ki je zdaj pravnomočna. Po mnenju vrhovnega sodišča je dokazano, da je pokojni Jože Zagožen za prikrojitev razpisa v korist Patrie februarja 2007 od Hansa Wolfganga Riedla prejel 900.000 evrov, v današnji izdaji piše Dnevnik.

Avstrijsko vrhovno sodišče je prvostopenjsko sodbo v večini točk potrdilo, le očitki, povezani z utajo davkov, so po mnenju vrhovnih sodnikov premalo utemeljeni. Temeljni del prvostopenjske sodbe v zadevi Patria je tako po pisanju Dnevnika pravnomočen, razveljavljene točke pa bo dunajsko deželno sodišče vnovič obravnavalo 16. julija letos.

Hans Wolfgang Riedl, avstrijski orožarski lobist, ki je posredoval pri slovenskem nakupu patrij, je bil v začetku aprila 2013 obsojen na tri leta zaporne kazni, od tega dve leti pogojno. Senat deželnega sodišča za kazenske zadeve na Dunaju je Riedla tedaj v prvi točki obsodil zaradi podkupovanja v povezavi z dobavo vojaških oklepnikov slovenskemu ministrstvu za obrambo.

Vrhovni sodniki so tej razsodbi pritrdili in, kot piše Dnevnik, tako kot deželno sodišče menijo, da je dokazano, da je pokojni Jože Zagožen za prikrojitev razpisa v korist Patrie 15. februarja 2007 od Riedla prejel 900.000 evrov, namenjenih stranki tedanjega predsednika vlade Janeza Janše.

Vrhovni sodniki v razsodbi ne dvomijo, da je imel Janša kot predsednik vlade možnost vplivati na razpis, prav tako jih ne moti, da ne obstaja dovolj dokazov, ki bi neposredno potrdili stike Janše in Zagožna, kot tudi ne, da se ne ve, kje je končalo 900.000 evrov gotovine, saj že samo obljubo in dogovor o predaji podkupnine v zameno za prikrojevanje razpisa in dodelitev posla v skladu z avstrijsko zakonodajo razumejo kot kaznivo dejanje korupcije, navaja Dnevnik.

V Sloveniji je ustavno sodišče razveljavilo obsodilne sodbe Janeza Janše, upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča v zadevi Patria in primer vrnilo na prvo stopnjo v ponovno odločanje.