c S

Postopek prodaje Telekoma v novo etapo

11.06.2015 08:00 Ljubljana, 10. junija (STA) - Postopek prodaje Telekoma Slovenije je vstopil v novo etapo. Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je v sredo sicer potrdil osnovno ponudbo sklada Cinven, ni pa obravnaval v torek podanih Cinvenovih dopolnil k ponudbi, ker so ta nesprejemljiva za upravo SDH. Zato so zadolžili upravo, da s Cinvenom uskladi končno besedilo pogodbe.

Nadzorni svet je s štirimi glasovi za in dvema proti podal soglasje le k osnovni zavezujoči ponudbi Cinvena z 20. maja ob pogoju upoštevanja sklepov vlade kot skupščine SDH z minule nedelje.

Potem ko bosta uprava in britanski zasebni naložbeni sklad Cinven uskladila končno besedilo kupoprodajne pogodbe, jo bo uprava pred sklenitvijo posredovala v končno soglasje nadzornemu svetu, je po seji pojasnil predsednik nadzornega sveta SDH Samo Lozej.

"Odločitev o pristopu k podpisu prodajne pogodbe je s tem na strani potencialnega kupca, uprava pa si bo prizadevala, da z družbo Cinven uskladi končno besedilo kupoprodajne pogodbe in jo pred sklenitvijo posredovala še v soglasje nadzornemu svetu," je povedal predsednik uprave SDH Matej Pirc in dodal, da naj bi se nadzorni svet ponovno sestal v roku enega tedna.

Premier Miro Cerar je v pisnem komentarju odločitve nadzornega sveta SDH izjavil, da bo zdaj treba počakati na odgovor Cinvena, takrat pa bo tudi mogoče komentirati dejansko prodajo Telekoma, če bo do nje prišlo. Je pa še pred sejo iz Bruslja SDH pozval, naj odgovorno izpelje še zadnje dejanje in sprejme odločitev za prodajo. Poudaril je, da je bilo preveč zamujenih priložnosti, da bi si lahko privoščili še eno.

Cinven zaenkrat še ne more komentirati odločitve nadzornega sveta SDH, čakajo uradno informacijo o sklepu s strani SDH, so povedali za STA. Igor Štemberger, predsednik uprave borzno-posredniške hiše Ilirika, ki sodeluje s skladom Cinven, je sicer za oddajo Odmevi na TV Slovenija izrazil prepričanje, da bo, v kolikor bo namen na obeh straneh resen, do potrditve posla in sklenitve pogodbe prišlo.

Cinven je prav v sredo uradno potrdil, da je v torek dopolnil svojo že podano končno ponudbo za večinski delež v Telekomu. Dopolnil jo je zaradi zamud v postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji.

Po mnenju prvaka DeSUS Karla Erjavca je dobro, da so nadzorniki SDH prekinili obravnavo prodaje Telekoma. Potrdili so namreč osnovno ponudbo Cinvena, prejetih sprememb ponudbe pa niso obravnavali, saj za upravo SDH niso sprejemljive. Po uskladitvi pogodbe bodo nadzorniki znova odločali. Erjavec upa, da bodo odločili tako, da bo najbolje za državo.

Predsednik SD Dejan Židan medtem ocenjuje, da je nadzorni svet SDH sprejel salomonsko rešitev. "Ni bilo prav, da se je vlada umaknila pred odgovornostjo in je odločitev znova prenesla na nadzornike," je dejal za STA.

Finančni analitik Matej Tomažin je v odzivu na odločitev nadzornega sveta SDH za STA ocenil, da obstaja velika verjetnost za sklenitev posla.

V opoziciji so po odločitvi nadzornikov SDH kritični do načina prodaje Telekoma. V SDS opozarjajo, da politična slepomišenja podjetjem znižujejo ceno, v ZaAB nasprotujejo prodaji nestrateškemu kupcu in izmikanju odgovornosti vlade. Po mnenju ZL je posel s Telekomom sumljiv že ves čas, država pa bo s prodajo utrpela neprecenljivo škodo.

Člani nadzornega sveta SDH so o prodaji tričetrtinskega deleža v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju odločali že pretekli teden in skupaj z upravo ocenili, da je prodaja primerna in ekonomsko utemeljena.

Vendar pa nadzorniki ob tem niso sprejeli odločitve o prodaji, temveč so se obrnili na vlado kot skupščino holdinga, da razjasni vprašanji glede mehanizma razdelitve tveganj z naslova sodnih in konkurenčnih postopkov zoper Telekom ter glede tega, ali je Cinven strateški vlagatelj.

Vlada je v vlogi skupščine v nedeljo razrešila obe odprti vprašanji, organom SDH pa naložila, da izpelje postopek prodaje do konca. Pri tem je zahtevala, da se v kupoprodajno pogodbo vnesejo določila o ohranitvi sedeža Telekoma v Sloveniji in pa opcijska pogodba o odkupu družbe Soline, ki upravlja park Sečoveljske soline.

Postopek prodaje največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja vodi SDH v sodelovanju s finančnim svetovalcem Citigroup Global Markets Limited in pravnima svetovalcema White & Case in odvetniško pisarno Ulčar & partnerji.

SDH vodi postopek prodaje v imenu konzorcija prodajalcev, ki ga sestavljajo država, SDH, Kad, Sava Re in Zavarovalnica Triglav. Celoten konzorcij skupaj prodaja 72,75 odstotka Telekoma, največji, 62,54-odstotni lastnik med njimi pa je država. Pismo o nameri za prodajo delnic je poleg tega podpisalo še nekaj manjših lastnikov, tako da je v igri za prodajo nekaj več kot 75-odstoten delež Telekoma.

Cinven naj bi za Telekom Slovenije neuradno ponudil 130 evrov za delnico. Od tega naj bi 110 evrov na delnico izplačal takoj, dodatnih 15 evrov na delnico naj bi bilo odvisnih od razpleta odškodninskih tožb, še pet evrov pa od poslovanja družbe.