c S
Ustavno sodišče tudi v preostalih pritožbah ugotavlja protiustavnost prejšnjega pokojninskega zakona 11.06.2015 07:48 Ljubljana, 10. junija (STA) - Ustavno sodišče, ki je konec aprila po pritožbi Cvetke Jagodič razglasilo protiustavnost dela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, veljavnega do konca leta 2012, to ugotovilo tudi v preostalih še odprtih pritožbah. Gre za primere zavarovancev oz. upokojencev, ki so delnice za notranji odkup vplačali z delom plače.

Ustavno sodišče je v postopku odločanja o ustavni pritožbi Cvetke Jagodič konec aprila ocenilo, da je del omenjenega zakona v nasprotju z ustavo. Pri nekaterih zavarovancih oziroma upokojencih so namreč v reviziji ugotovili, da so delnice za notranji odkup vplačali z delom plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo. Vendar ta del plače zaradi ugotovljene protiustavnosti zakona ni bil vštet.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje mora tako po uradni dolžnosti do 29. junija znova odmeriti pokojnino in izdati odločbo. V to skupino po oceni zavoda sodi približno 6000 do 7000 ljudi. Seznam podjetij, pri katerih je revizija že bila, je objavljen na spletni strani zavoda zpiz.si.

Tisti zavarovanci oziroma upokojenci, za katere revizija ni bila opravljena, pa lahko do 29. junija zahtevajo revizijo podatkov o plačah in pokojninskih osnovah za obdobje, v katerem so bile vplačane delnice za notranji odkup, ter vnovično odmero pokojnine na podlagi ugotovitev revizije.