c S
Luka Koper izgubila še eno tožbo proti Časarjevi upravi 10.06.2015 08:27 Koper, 10. junija (STA) - Luka Koper je izgubila še peto od šestih tožb, ki jih je vložila proti nekdanji upravi Roberta Časarja, poročajo Primorske novice. Gre za 4,8 milijona evrov težko tožbo v zvezi z ekološkima podjetjema Adriasole in Ecoporto. Sodba še ni pravnomočna, v Luki pa se še niso odločili, ali se bodo pritožili.

Luka je nekdanji upravi očitala negospodarno ravnanje pri ustanovitvi omenjenih hčerinskih družb. Ecoporto naj bi se ukvarjal s predelovanjem zaoljenih odpadnih voda z ladij v gorivo, Adriasole pa naj bi postavljal sončne elektrarne po strehah luških skladišč.

Časarjeva uprava - poleg Časarja so je sestavljali še Aldo in Marjan Babič ter Boris Marzi - naj bi Luki povzročila škodo s tem, ko je z zunanjimi partnerji ustanovila obe ekološki podjetji in jima dala posojila, ki jih je pozneje pretvorila v večinske lastniške deleže, v njih pa ni imela odločilne besede.

Časar, ki trenutno prestaja zaporno kazen zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega sprejemanja daril v povezavi z nepremičninskimi posli z Luko Koper, je na pričanju prejšnji mesec poudaril, da sta bila oba ekološka projekta s finančnega vidika dobra projekta, ter ocenil, da so njegovi nasledniki projekt ustavili brez utemeljenih razlogov.

Časarjev odvetnik Daniel Planinšec je za Primorske novice poudaril, da je sodišče pravilno ugotovilo, da ni bilo oškodovanja: "Kvečjemu nasprotno: oba projekta, fotovoltaika in zbiranje odpadnih olj, ki ju je zastavila uprava Roberta Časarja, sta bila zelo dobra za Luko. Škoda je samo v tem, da ju nova uprava ni nadaljevala in dokončala."

Glede izsledkov revizije o nerentabilnosti investicije v fotovoltaiko pa je Planinšec poudaril, da je bilo treba projekt izpeljati, ko so bile državne subvencije za to še visoke.

Marzijev zastopnik Marko Kosmač pa je za časnik ocenil, da je sodišče ugotovilo, da so imeli člani uprave realno in utemeljeno podlago za prepričanje, da bodo posli prinašali dobiček. "Poleg tega je sodišče ugotovilo, da je bila z ustavitvijo projekta Adriasole dokončno zamujena priložnost za izrabo ugodnih državnih subvencij za proizvodnjo električne energije," je dodal.

Kot je še izpostavil Kosmač, izvedeni dokazi prav tako niso potrdil stališč Luke, da naj bi Časar zasledoval predvsem osebne koristi in zlorabil položaj oz. prekoračil pooblastila.

Od šestih tožbenih zahtevkov Luke sicer še traja obravnava tožbe zaradi nakupa slovaške družbe TTI, za kar Luka Koper od bivše uprave zahteva 19,8 milijona evrov.