c S
DUTB Savi vrnila zasežene delnice Save Turizem 09.06.2015 07:45 Ljubljana, 08. junija (STA) - Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je danes izvršila začasno odredbo sodišča, ki t.i. slabi banki in njeni družbi DUP1 naložilo, da Savi vrneta vse zasežene delnice njene turistične družbe Sava Turizem. Kot pa so ob tem poudarili v DUTB, bodo začasno odredbo izpodbijali z vsemi pravnimi sredstvi.

DUTB je tako danes na zahtevo okrajnega sodišča v Ljubljani delnice Save Turizem prenesla nazaj na trgovalni račun družbe Sava. A ob tem so v DUTB še enkrat izrazili oceno, da začasna odredba ne pomeni, da je bilo nedavno unovčenje finančnih zavarovanj z zasegom delnic turističnega dela sistema Sava v čemerkoli sporno ali nezakonito.

V DUTB so prepričani, da bodo to dokazali tudi v nadaljnjih sodnih postopkih. Prepričani so namreč, da ne obstaja pravna podlaga za izdajo začasne odredbe z vsebino, kakor je bila vročena DUTB. Zato bodo začasno odredbo tudi izpodbijali z vsemi pravnimi sredstvi.

DUTB je nedavno zaradi nestrinjanja s potekom preventivnega prestrukturiranja Save skupaj s svojo novoustanovljeno družbo DUP1 zasegla približno 99,05 odstotka delnic Save Turizem, ki predstavljajo pomembno premoženje Save. Družba namreč upravlja s hotelskimi in termalnimi zmogljivostmi na različnih koncih Slovenije.

V Savi so že takoj ob zasegu delnic opozorili, da takšno ravnanje ni skladno z zakonodajo. Medtem ko so v DUTB pojasnjevali, da so do Save Turizma prišli z unovčenjem svojih zapadlih terjatev, so v Savi opozorili, da sama terjatev DUTB sploh še ni dospela.

Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson je že v petek zatrdil, da so v t.i. slabi banki sodni spor glede prevzema lastništva Savine hčerinske družbe Sava Turizem pričakovali, da so nanj pripravljeni in da se bodo na sklep sodišča pritožili.

"Za nas je glavno, da se to premoženje izboljša, da se vanj investira. Do tega pa ne more priti danes ali jutri ali naslednji teden, pomembno je, da se to zgodi v dveh do petih letih, kot smo napovedali. Glede tega načrta se nič ni spremenilo," je dejal. Mansson meni, da bodo v končni fazi uspeli izboljšati to premoženje. Sodni spor je po njegovih besedah običajen in ne bo vplival na poslovanje hotelov.

Že dan pred zasegom Save Turizem je DUTB umaknila tudi soglasje za vodenje decembra lani uvedenega postopka preventivnega prestrukturiranja Save, v ponedeljek pa vložila tudi predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave. Z načrti vodstva Save se namreč ni strinjala, z zasegom delnic v turistični veji Save pa naj bi povečala vrednost njenega premoženja.

Dva dni pozneje so predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave Save na ljubljansko okrožno sodišče vložile tudi Gorenjska banka, Zavarovalnica Triglav, Unicredit banka Slovenija, Pokojninska družba A, Skupna in Skupna pokojninska družba, hkrati pa predlagale imenovanje Matjaža Nanuta za prisilnega upravitelja. Temu predlogu je sodišče že sledilo, glede zahteve za prisilno poravnavo pa omenjenim družbam naložilo dopolnitev vloge.

Gre sicer za del širšega načrta DUTB, da bi v upravljanje prevzela 41 hotelskih in termalnih zmogljivosti po vsej Sloveniji, med drugim tistih od družb Istrabenz turizem, Hoteli Bernardin in Thermana Laško. V t.i. slabi banki namreč menijo, da bodo z njimi bolje upravljali od obstoječih lastnikov. Napoved je pričakovano sprožila ostre odzive v teh družbah in delničarskih združenjih ter tudi napovedi pravnih ukrepov.