c S

Istrabenz ravnanje DUTB naznanil tožilstvu in NPU

03.06.2015 16:30 Koper, 03. junija (STA) - Istrabenz je danes na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani in na Nacionalni preiskovalni urad (NPU) poslal obvestilo o sumu nepravilnosti pri nedavnem ravnanju DUTB glede upravljanja hotelov njegove hčerinske družbe Istrabenz Turizem. DUTB namreč sumijo tržne manipulacije z delnicami Istrabenza, so sporočili iz koprske družbe.

Da bodo sprožili ustrezne pravne postopke, so v Istrabenzu napovedali v ponedeljek. Zagotovili so, da tako Istrabenz kot Istrabenz Turizem redno izpolnjujeta finančne zaveze skladno z dogovorom z bankami upnicami in DUTB, kar upnice tudi redno spremljajo.

V tej luči poleg poslovne škode, ki jo bo po njihovem prepričanju Istrabenz Turizem utrpel tik pred začetkom glavne sezone z vidika sodelovanja s poslovnimi partnerji in pred začetkom investicij, izpostavljajo tudi to, da se skuša DUTB s takimi potezami postaviti v nadrejen položaj glede na ostale banke upnice. To po njihovih navedbah pomeni kršenje osnovnih zavez iz sporazuma o reprogramiranju dolgov.

Na Družbo za upravljanje bank (DUTB) je bilo prenesenih za 22 milijonov evrov terjatev do Istrabenz Turizma, pod okrilje katerega sodijo hoteli GH Portorož, Riviera, Slovenija, Apollo, Neptun in Mirna. V DUTB so v torek poudarili, da imajo v lasti zgolj terjatve do Istrabenz Turizma, ki so zavarovane z omenjenimi hoteli. DUTB v Istrabenz Turizmu nima lastniškega deleža, ima pa nekaj manj kot petodstotni lastniški delež družbe Istrabenz Holding, so še dodali.

DUTB je prejšnji teden napovedala prevzem v upravljanje 41 hotelov po državi, pri tem pa s konverzijo terjatev nase prenesla Savino hčerinsko družbo Sava Turizem.

Poleg tega ima DUTB v lasti terjatve do družbe Hoteli Bernardin, ki so zavarovane z zastavnimi pravicami na nepremičninah GH Bernardin v Portorožu, Casinoja Bernardin s pripadajočimi nepremičninami, Hotela Histrion s pripadajočimi nepremičninami, Vile Barka, hotelskemu kompleksu San Simon v Izoli, Hotelu Salinera v Strunjanu in Vili Piranesi.

Odločitev DUTB se dotika še družb NFD Holding, Hotel Marita, MPM Engineering, Thermana Laško, Mestna vrata, RG Hauptman in Športni center Pohorje.