c S

Vrhovno sodišče razveljavilo začasno odredbo o zadržanju ugotovitev KPK glede Zalarja

03.06.2015 16:26 Ljubljana, 03. junija (STA) - Vrhovno sodišče je razveljavilo začasno odredbo, s katero je upravno sodišče Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) naložilo umik zaključnih ugotovitev nadzora v zadevi Škrlec v delu, ki se nanašajo na nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja. KPK je tako poročilo v delu, ki se nanaša nanj, znova objavil na svoji spletni strani.

Kot so v sporočilu zapisali na KPK, je vrhovno sodišče ugotovilo, da Zalarjeva zahteva, naj sodišče do končne odločitve KPK naloži umik poročila v delu, ki se nanaša nanj, ni bila utemeljena. Zato je KPK del poročila, ki se nanaša na Zalarja, danes ponovno objavil.

Del ugotovitev, ki se nanaša na generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, pa še vedno ostaja prikrit, saj je upravno sodišče zanje pred kratkim prav tako izdalo odredbo o začasnem umiku. KPK se je sicer nanjo pritožil na vrhovno sodišče, a to še ni odločilo.

KPK je poročilo z ugotovitvami iz nadzora imenovanja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva objavil v začetku aprila, v njem pa je zapisal, da sta Fišer in Zalar pri imenovanju ravnala koruptivno. Tako Zalar kot Fišer sta zaradi poročila vložila tožbo na upravno sodišče. Oba sta v njej tudi predlagala, naj sodišče do končne odločitve KPK naloži začasen umik objave poročila s spletne strani.

Upravno sodišče je predlogoma za izdajo začasne odredbe v obeh primerih ugodilo. V primeru Zalarja je vrhovno sodišče kot drugostopenjski organ zdaj takšno odločitev razveljavilo, medtem ko v primeru Fišerjeve začasne odredbe še ni odločilo.