c S

Na podlagi zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora izdana že druga sodba

03.06.2015 11:18 Ljubljana, 02. junija (STA) - Državni tožilci specializiranega državnega tožilstva so na podlagi zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora do danes vložili osem tožb v skupni vrednosti 17,9 milijona evrov. Pred kratkim je bila izrečena že druga sodba, in sicer zoper Mariborčana Aleša Bračka v višini 1,7 milijonov evrov, a še ni pravnomočna.

"Na prvi stopnji je pristojno Okrožno sodišče v Ljubljani doslej odločilo glede dveh tožb," so za STA danes pojasnili na specializiranem državnem tožilstvu.

Prva sodba, s katero je bilo eni fizični osebi odvzeto oziroma naloženo v plačilo premoženje v skupni vrednosti 310.000 evrov, je že postala pravnomočna. Lani je bila izrečena obsojenemu preprodajalcu mamil Andreju Laporniku iz Portoroža.

Drugo sodbo so na specializiranem državnem tožilstvu prejeli prejšnji teden in še ni pravnomočna, saj se smejo stranke še pritožiti nanjo. Z njo se dvema fizičnima in dvema pravnima osebama odvzema premoženje v skupni vrednosti 1,7 milijona evrov, so potrdili na tožilstvu.

Po poročanju medijev gre za mariborskega podjetnika Aleša Bračka, njegovo partnerko Martino Kaiser ter njegovi podjetji Legitimus in Novota. Po pisanju časnika Dnevnik je tožilstvo zahtevalo odvzem nezakonito pridobljenega premoženja v višini 1,8 milijona evrov, a je sodišče nekoliko znižalo vsote.

Po poročanju časnika Večer je Bračko trenutno v priporu, saj je eden od 34 preiskovancev, ki so jim policisti prejšnji teden odvzeli prostost zaradi suma trgovine z ljudmi, drogami in prepovedanimi zdravili.

Kmalu naj bi bila znana tudi odločitev glede morebitnega odvzema nezakonito pridobljenega premoženja obtoženemu v zadevi Balkanski bojevnik Draganu Tošiću. Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je namreč konec prejšnjega meseca sklenil dokazni postopek, v katerem mu tožilstvo očita nezakonito pridobitev okoli štiri milijone evrov gotovine in za tri milijone evrov nepremičnin.

Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora je državni zbor sprejel novembra 2011, uporablja pa se od maja 2012. Zakon je uvedel t. i. finančno preiskavo, ki se lahko začne pri sumu pridobitve nezakonitega premoženja v vrednosti več kot 50.000 evrov, ter omogočil začasen in trajen odvzem nezakonito pridobljenega premoženja.