c S

Poteza DUTB odmeva tudi v DZ, nekatere stranke pričakujejo pojasnila

02.06.2015 15:57 Ljubljana, 02. junija (STA) - Prevzem upravljanja 41 hotelov s strani Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odmeva tudi med strankami, ki pa so različnih stališč. Medtem ko v SMC poudarjajo, da je DUTB samostojna pravna oseba z določenimi pristojnostmi, v SD in DeSUS pričakujejo pojasnila. V NSi menijo, da je treba zaupati DUTB, stranko ZaAB pa je poteza DUTB presenetila.

Poslanka SMC in predsednica parlamentarnega odbora za finance Urška Ban je danes v izjavi novinarjem poudarila, da je DUTB samostojna pravna oseba, ki ima po zakonu določene pristojnosti. Po njenem mnenju je ključno vprašanje, zakaj so določene terjatve sploh prišle na DUTB, kar je posledica slabega upravljanja podjetij. Od tu naprej pa je poslovna politika DUTB, da z njimi upravlja in se dogovarja.

V teh postopkih parlamentarci po prepričanju Banove ne sodelujejo in tako tudi težko komentirajo vsako poslovno odločitev neke družbe.

Ob vprašanju, ali bo treba potezi DUTB prilagoditi tudi predlog strategije upravljanja državnih naložb s klasifikacijo, pa je spomnila, da je strategija živ dokument, ki je v parlamentarnem postopku. Tako lahko predlagajo določene spremembe. Po njenih besedah bo pristojni parlamentarni odbor predlog strategije obravnaval predvidoma konec junija. Odprto sicer ostaja tudi vprašanje klasifikacije Zavarovalnice Triglav, ki mora biti po mnenju DeSUS trajno strateška naložba.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je v današnji izjavi novinarjem napovedal, da bodo na četrtkovem vrhu koalicije od pristojnih ministrstev zahtevali pojasnila, zakaj je do prevzema upravljanja hotelov s strani DUTB prišlo, če ne Kad ne Slovenski državni holding (SDH), ki je solastnik teh hotelov, o takšni nameri nista bila obveščena.

Ob tem je spomnil, da so ministri v predlog strategije upravljanja državnih naložb, ki pa je še v parlamentarni obravnavi, zapisali, da je turizem v Sloveniji pomembna panoga in da je družba Sava uvrščena med pomembna podjetja, celo s pogojem razpršenega lastništva. To po njegovem mnenju ne gre skupaj, prav tako tudi čas za spremembo lastnika ni najbolj primeren, saj smo tik pred turistično sezono.

Po njegovih besedah je zanimivo tudi, da je predsednik vlade za to izvedel iz medijev. "Vlada mora o nekaterih stvareh odločati, mora vedeti, za kaj gre, ne pa da so ključni ljudje seznanjeni iz medijev. Vendarle gre za 41 hotelov in za 4000 zaposlenih oseb," je pojasnil Han.

A ob potezi DUTB na predlog strategije opozarja tudi poslanec DeSUS Uroš Prikl. V času sprejemanja strategije s klasifikacijo je po njegovem mnenju odločitev DUTB nenavadna. Zato v DeSUS pričakujejo pojasnila, ki jih bodo prepričala v to, da pri tem ni nič "skritega pod mizo".

Podobno kot Han je spomnil, da predlog strategije turizem uvršča kot paradno disciplino, obenem pa se odrekajo nekaterim biserom turizma. To je po njegovem mnenju nenavadno.

Predsednik vlade Miro Cerar je sicer v ponedeljek ocenil, da bo odločitev DUTB terjala premislek v delu strategije upravljanja državnih naložb s klasifikacijo. Te težave pa ne vidi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, saj ocenjuje, da je poteza DUTB v skladu s strategijo. Ta poteza ne pomeni, da do privatizacije ne bo prišlo, in ne pomeni, da naložba države v teh hotelih ne bo ostala pomembna, je ponazoril.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je prepričana, da moramo pri tej potezi zaupati vodstvu DUTB. "Tudi vlada, ki ga je izbrala, mora temu vodstvu zaupati ali pa ga razrešiti," je pojasnila. Po njenih besedah je nesprejemljivo, da predsednik vlade govori drugače kot njegovi ministri. "Naloga države je, da pomaga pri promociji turizma v Sloveniji, ne pa da ima v lasti hotele," je še dodala Novakova.

Je pa petkova odločitev DUTB glede prevzema hotelov Save presenetila stranko ZaAB. V sporočilu za javnost so v ponedeljek spomnili, da so le nekaj dni pred tem poslušali državnega sekretarja, ki je argumentiral odločitev glede uvrstitve Save med pomembne naložbe. Prav hoteli, njihova pomembnost za razvoj turizma, vpliv na lokalno okolje in zaposlenost so odločilno vplivali na klasifikacijo naložbe med pomembne.

V ZaAB še ocenjujejo, da je bila odločitev DUTB očitno samostojna, na ministrstvu za finance pa z njo niso bili niti seznanjeni, kljub temu, da bi po mnenju ZaAB morali biti. Ne samo zaradi hotelov, temveč tudi zaradi ostalih naložb Save in dejstva, da družbi zaradi te odločitve grozi stečaj, so navedli.

Petkova poteza DUTB, ki je s pretvorbo terjatev v kapital prevzela upravljanje 41 hotelov v državi, od tega največji delež predstavljajo sredstva družbe Sava Turizem, je sicer v državi sprožila burne odzive.

Cerar je med drugim v ponedeljek opozoril, da je bil z odločitvijo DUTB seznanjen šele v soboto iz medijev, kar po njegovih besedah ni bilo dobro. Zato je tudi govoril z ministrom za finance Dušanom Mramorjem in ministrom za gospodarstvo Počivalškom, ki pa sta bila o tem obveščena prej. Cerar je poudaril, da si takšne prakse v prihodnje ne želi.

Celovito informacijo glede odločitve DUTB zlasti v primeru Save in njene družbe Sava Turizem Cerar pričakuje v teh dneh.