c S

Poteza DUTB sprožila burne odzive

02.06.2015 07:48 Ljubljana, 01. junija (STA) - Petkova poteza DUTB, ki je s pretvorbo terjatev v kapital prevzela upravljanje 41 hotelov v državi, od tega največji delež predstavljajo sredstva družbe Sava Turizem, je v državi sprožila burne odzive. Nanjo so se presenečeno odzvali tako s to zgodbo povezani lastniki kot politični vrh.

Premier Miro Cerar je danes povedal, da je bil s prevzemom upravljanja hotelov Save Turizma, Istrabenza in Hotelov Bernardin s strani DUTB seznanjen šele v soboto iz medijev, kar po njegovih besedah ni bilo dobro. Zato je danes govoril z ministroma Dušanom Mramorjem in Zdravkom Počivalškom, ki sta bila o tem obveščena prej. Cerar je opozoril, da si takšne prakse v prihodnje ne želi.

Celovito informacijo glede odločitve DUTB zlasti v primeru Save in njene druže Sava Turizem Cerar pričakuje v prihodnjih dneh, je pa povedal, da je DUTB popolnoma avtonomen odločevalec v teh zadevah in to ni stvar pristojnosti vlade. Medtem si odgovore od odgovornih želijo tudi v ostalih političnih strankah, zlasti v koaliciji.

Cerar je še dejal, da bo ta odločitev terjala premislek v delu strategije upravljanja državnih naložb s klasifikacijo. Slednja podjetje Sava oz. njeno turistično divizijo Sava Turizem uvršča med pomembne naložbe, v katerih bi država obdržala kontrolni delež (25 odstotkov plus ena delnica), in sicer s prepovedjo koncentracije lastništva.

Te težave pa ne vidi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, saj ocenjuje, da je poteza DUTB v skladu s strategijo. Ta poteza ne pomeni, da do privatizacije ne bo prišlo, in ne pomeni, da naložba države v teh hotelih ne bo ostala pomembna, je ponazoril. Prestrukturiranje bo trajalo dve leti, v tem času pa DUTB hotelov ne bo prodala, je zagotovil.

V s to zgodbo povezanih družbah so odzivi na potezo DUTB ostri. Medtem so v DUTB danes vnovič ponovili, da "so trdno prepričani v pravno pravilnost svojega dejanja". Kot so zagotovili, so odločitve uskladili z drugimi upniki.

V Savi so napovedali, da bodo uporabili vse pravne možnosti za zaščito interesov in premoženja vseh delničarjev in upnikov. Zaseg delnic Save Turizem je bil izveden v nasprotju z zakonodajo kot tudi v nasprotju z določbami kreditnih pogodb in pogodb o zavarovanju, opozarjajo.

Da bodo zaradi odločitve DUTB, da 22 milijonov evrov terjatev do družbe Istrabenz Turizem pretvori v kapital in s tem prevzame upravljanje več portoroških hotelov, sprožili ustrezne pravne postopke, so danes sporočili tudi iz Istrabenza. V koprski holdinški družbi kot dosedanji 100-odstotni lastnici Istrabenz Turizma zagotavljajo, da tako Istrabenz kot Istrabenz Turizem redno izpolnjujeta finančne zaveze skladno z dogovorom z bankami upnicami in DUTB, kar upnice tudi redno spremljajo.

V tej luči poleg poslovne škode, ki jo bo po njihovem prepričanju Istrabenz Turizem utrpel tik pred začetkom glavne sezone z vidika sodelovanja s poslovnimi partnerji in pred začetkom investicij, izpostavljajo tudi to, da se skuša DUTB s takimi potezami postaviti v nadrejen položaj glede na ostale banke upnice. To po njihovih navedbah pomeni kršenje osnovnih zavez iz sporazuma o reprogramiranju dolgov.

Tudi v Gorenjski banki, ki je v navzkrižnem lastništvu s Savo in ena od njenih bank upnic, so kritični. Pravijo, da jih DUTB ni obvestila o razlogih za "enostransko dejanje" in menijo, da bi bila za poplačilo upnikov najboljša izvedba preventivnega prestrukturiranja. Ravnanje Save v postopku preventivnega prestrukturiranja je bilo po njihovem prepričanju ustrezno in v skladu z zavezami, ki jih je sprejela.

V Gorenjski banki še ne poznajo vseh dejstev, povezanih z unovčevanjem zavarovanj s strani DUTB, bodo pa za zaščito svojih interesov preučili obstoj ustreznih podlag DUTB za to, da je enostransko posegla v bistveno premoženje dolžnika. "Jasno je, da kakršnakoli nesorazmerja med vrednostjo terjatve DUTB in vrednostjo premoženja Save, ki ga je DUTB uporabila za zapiranje svoje terjatve, neposredno posegajo v položaj banke in vseh preostalih upnikov Save," so dejali.

Če bodo ugotovili, da je premoženje Save vredno več ali pa da ni bilo zakonskih podlag za prilaščanje premoženja Save, bo banka sama ali v sodelovanju z drugimi upniki ukrepala s sprožitvijo ustreznih postopkov za zaščito svojih interesov, da bi preprečila oškodovanje preostalih upnikov Save, so napovedali.

V društvu Mali delničarji Slovenije medtem že pripravljajo naznanitev suma storitve kaznivega dejanja zoper vodstvo DUTB zaradi posega v Savo Turizem. Izpostavljajo zavajanje javnosti in oškodovane Savinih delničarjev. Hkrati preučujejo tudi elemente morebitne odgovornosti ministrstva za gospodarstvo, ki je javno podprlo DUTB, so sporočili.

S tem, ko je DUTB v petek Savi zasegla njeno hčerinsko družbo, jo je pahnila v insolventnost ter ji odpira pot za začetek postopka prisilne poravnave ali stečaja, s tem pa se zmanjšuje tudi vrednost same družbe. Po ocenah strokovnjakov za vrednotenje podjetij gre za zmanjšanje vrednosti za okoli 80 milijonov evrov, so sporočili iz MDS.

Pričakujejo, da se jim bodo priključili tudi ostali Savini delničarji, še posebej pa Kapitalska družba (Kad). Od tam so danes že sporočili, da preučujejo možne ukrepe za zaščito svojih interesov, z ravnanjem DUTB pa da so seznanjeni le iz javno dostopnih virov. Enak odgovor je STA dobila tudi iz Slovenskega državnega holdinga, ki ima skupaj s Kadom in državo v lasti 29,8 odstotka delnic Save.