c S

Slovensko pravosodje zamudilo z obtožnico v aferi NKBM

01.06.2015 08:18 Zagreb, 31. maja (STA) - Mariborsko sodišče je od hrvaških kolegov zahtevalo umik zamrznitve premoženja petim hrvaškim državljanom v povezavi z NKBM, ker slovensko pravosodje v enem letu ni uspelo sprožiti postopka, poroča danes Jutarnji list.

Specialno slovensko tožilstvo je lani zahtevalo zamrznitev premoženja, a preiskovalni sodnik domnevno v enem letu ni uspel zaslišati vseh obtožencev, kar je predpogoj za začetek preiskave, navaja zagrebški časnik.

Dodaja, da se je enoletna zamrznitev premoženja hrvaškim podjetnikom, ki naj bi mimo bančnih pravil dobivali večmilijonska posojila za nakup zemljišč, iztekla 15. maja.

Na Hrvaškem so peterici blokirali premoženje zaradi suma, da so sodelovali z nekdanjim prvim možem NKBM Matjažom Kovačičem pri malverzacijah z nakupom nepremičnin na Hrvaškem. Z nakupom zemljišč po prenapihnjenih cenah na območju Zagreba, Istre, Dalmacije in drugod naj bi oškodovali banko za več deset milijonov evrov.

Časnik izpostavlja, da je med hrvaškimi državljani, ki so jim zdaj odmrznili premoženje, tudi nekdanja hrvaška miss športa Vlatka Matić Pivac.

Med nepremičninami Matić Pivčeve je tudi približno 2000 kvadratnih metrov zemljišč in manjša hiša v okviru kompleksa urada hrvaške predsednice na Pantovčaku. Zamrznitev razpolaganja z omenjenim zemljiščem je sicer hrvaško pravosodje zavrnilo.

Ostali štirje hrvaški podjetniki, ki lahko znova razpolagajo s svojimi nepremičninami, so iz Zagreba in Zadra. Med njimi naj bi bil po navedbah medijev zagrebški nepremičninar Tomislav Blagus.

Kot dodaja Jutarnji list, je slovensko tožilstvo šele pred nekaj dnevi zahtevalo preiskavo proti Kovačiču ter njegovim najtesnejšim sodelavcem Manji Skernišak, Igoru Šujicu, Borisu Cekovu in Viktoriji Kampl.