c S

Varuh poziva k odpravi kršitve Evropske socialne listine

27.05.2015 15:30 Ljubljana, 27. maja (STA) - Varuh človekovih pravic ob ugotovitvi evropskega odbora za socialne pravice pri Svetu Evrope, da Slovenija ni ustrezno prepovedala telesnega kaznovanja otrok, poziva k čim prejšnji zakonski rešitvi vprašanja. Urediti ga je treba bodisi z dopolnitvijo zakona o preprečevanju nasilja v družini bodisi v novem družinskem zakoniku, meni.

Slovenija po mnenju evropskega odbora za socialne pravice pri Svetu Evrope ni ustrezno prepovedala telesnega kaznovanja otrok. Odbor poleg tega ugotavlja, da v Sloveniji ureditev zaščite mater in otrok ni v skladu s 17. členom Evropske socialne listine, po kateri imajo matere in otroci pravico do učinkovite socialne in ekonomske zaščite.

Nasilje nad otroki, vključno s telesnim kaznovanjem, pomeni veliko zlorabo njihovih človekovih pravic, ugotavlja odbor v danes objavljeni odločitvi. Otrokom mora biti zagotovljena ustrezna zakonska zaščita, opozarja.

Slovenija v samem postopku kolektivne pritožbe ves čas aktivno sodeluje s Svetom Evrope, je za STA poudarila generalna direktorica direktorata za družino na ministrstvu za delo Ružica Boškić.

"Seznanili smo jih, da imamo prepoved vsakršnega, tudi fizičnega nasilja, opredeljeno v zakonu o preprečevanju nasilja v družini. Telesno kaznovanje smo izrecno prepovedali že v družinskem zakoniku iz leta 2011, ki je potem 'padel' na referendumu," je pojasnila.

Kot je dodala, so jih seznanili tudi s tem, da bo prihodnja družinska zakonodaja vsebovala prepoved telesnega kaznovanja.