c S

Slovenija zaradi neurejene prepovedi telesnega kaznovanja otrok krši Evropsko socialno listino

27.05.2015 14:14 Strasbourg/Ljubljana, 27. maja (STA) - Slovenija po mnenju evropskega odbora za socialne pravice pri Svetu Evrope ni ustrezno prepovedala telesnega kaznovanja otrok. Odbor poleg tega ugotavlja, da v Sloveniji ureditev zaščite mater in otrok ni v skladu s členom Evropske socialne listine, po kateri imajo matere in otroci pravico do učinkovite socialne in ekonomske zaščite.

Nasilje nad otroki, vključno s telesnim kaznovanjem, pomeni veliko zlorabo njihovih človekovih pravic, ugotavlja odbor v danes objavljeni odločitvi. Otrokom mora biti zagotovljena ustrezna zakonska zaščita, opozarja.

Nevladna Zveza za zaščito vseh otrok Approach s sedežem v Veliki Britaniji je februarja 2013 vložila pritožbo zoper sedem držav članic Sveta Evrope, in sicer poleg Slovenije še zoper Belgijo, Ciper, Češko, Francijo, Irsko in Italijo. Ocenila je namreč, da v teh državah ni jasne in učinkovite prepovedi vseh vrst telesnega kaznovanja otrok tako v družini kot šoli in drugih okoljih.

Evropska socialna listina je za države, ki jo ratificirajo, pravno zavezujoča mednarodna pogodba. Slovenija jo je ratificirala maja 1999, še navajajo v odboru.

Slovenija je želela zakonsko prepovedati telesno kaznovanje otrok z družinskim zakonikom. Vendar je bil marca 2012 zaradi nove definicije družine zavrnjen na referendumu. Na pristojnem ministrstvu so že večkrat napovedali, da bodo vprašanje ustrezno rešili z novo zakonodajo o družini.

Zakon je v programu dela za letos, vendar je treba zdaj najprej počakati na odločitev ustavnega sodišča glede dopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, je za STA povedala generalna direktorica direktorata za družino na ministrstvu za delo Ružica Boškić. "Če referenduma ne bo, bo zakon pripravljen prej, če pa referendum bo, bomo počakali na izide," je pojasnila.

Opozorila pa je, da je evropski odbor seznanjen s prizadevanji ministrstva za rešitev problema. "Ko smo jim pojasnili položaj, so to razumeli," je dejala.