c S

OZS predlogu sprememb pri javnih naročilih očita neprijaznost

26.05.2015 14:35 Ljubljana, 26. maja (STA) - Predlog novega zakona o javnih naročilih, ki so ga pripravili na ministrstvu za javno upravo, je po oceni obrtnikov in podjetnikov neprijazen do majhnih izvajalcev. V njem ni zagotovil, da bodo podizvajalci poplačani za opravljeno delo, so na današnji seji opozorili člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).

Na ministrstvu so predlog novega zakona o javnih naročilih pripravili na podlagi novih evropskih direktiv, do ponedeljka pa je bil v javni obravnavi. Z njim se med drugim prenavljajo postopki javnega naročanja in uvaja sistem za elektronsko javno naročanje, njegov cilj pa je povečati transparentnost javnega naročanja in omejiti korupcijska tveganja.

Pri pripravi novega zakona so na ministrstvu mislili tudi na večjo zaščito delavcev in vanj zapisali t.i. socialno klavzulo, ki od naročnika zahteva, da iz sodelovanja v postopku javnega naročanja izključi tistega ponudnika, ki nima poravnanih socialnih prispevkov do zaposlenih.

Niso pa vključili podobnih zagotovil za podizvajalce. Da se lahko lahko na razpis prijavijo le tista podjetja, ki imajo poravnane davke in prispevke, po drugi strani pa ni treba, da so poplačani podizvajalci, je nekorektno in nepošteno, je na seji opozoril predsednik OZS Branko Meh.

Na OZS zato želijo, naj naročnik prevzame odgovornost, in poplača podizvajalce neposredno. "Kdor se prijavi na razpis, mora imeti iz prejšnjega dela poplačane vse podizvajalce," je zahteval Meh.

Javni naročniki namreč po besedah pravnice Sabine Rupert nosijo najmanj enako krivdo za neplačevanje podizvajalcev kot izvajalci sami, in sicer "predvsem z namernim zatiskanjem oči pred realnostjo, kaj se dogaja na njihovih gradbiščih".

Medtem ko mora ponudnik dati garancije, da bodo dela opravljena v roku in zahtevani kakovosti, pa sam naročnik ne daje nobenega jamstva, da bo delo plačano, je bila kritična Rupertova.

Na OZS so tudi nezadovoljni z določbo, po kateri za najugodnejšo ponudbo še vedno velja tista, ki zahteva najnižjo ceno. "Najnižja cena ni primerljiva in se zgolj izrablja za samem razpisu," je dejal Meh.

Prav tako se po mnenju OZS za javna naročila ne bi smela potegovati inženiring podjetja, saj ta ponavadi nimajo zaposlenih, pač pa zanje delajo podizvajalci. "Mi predlagamo, da mora imeti ponudnik vsaj 20 odstotkov zaposlenih," je povedal vodja sekcije gradbincev pri OZS Zoran Simčič, ki se mu zdi tudi nesprejemljivo, da se lahko podizvajalce imenuje šele tik pred začetkom del. Podizvajalci bi morali biti znani že ob oddaji javnega naročila, je zahteval.

Predstavnik Evropskega ekonomsko-socialnega odbora Dare Stojan je sicer opozoril, da se z novim zakonom v slovenski pravni red prenaša evropska zakonodaja, ki jo je pač treba upoštevati. "A zakon je zelo nejasen in težko razumljiv, tu pa ni opravičil," je dejal in dodal, da je problem plačilne discipline v naši državi veliko širši in presega le področje javnih naročil.