c S

Odvetniška zbornica izraža skrb glede preganjanja odvetnikov zaradi njihovega dela

26.05.2015 07:47 Ljubljana, 25. maja (STA) - Odvetniška zbornica Slovenije izraža zaskrbljenost zaradi primerov, ko se odvetnike kazensko preganja zaradi odvetniških storitev, ki so jih v skladu z zakonom opravili za svoje stranke. Takšne posege obsojajo in ocenjujejo kot nedopustne in nesprejemljive v demokratični družbi.

Predsednik zbornice Roman Završek konkretnih imen sicer ne izpostavlja, so pa bili po njegovih navedbah v zadnjem času zagotovo trije takšnih primeri.

Eden od njih bi lahko bil primer odvetnika nevrokirurga Vinka Dolenca. Kot so pred časom pisali mediji, so namreč kriminalisti Dolenca in njegovega odvetnika Mitjo Vidmarja ovadili zaradi kaznivega dejanja overitve lažne vsebine, ljubljansko tožilstvo pa je zoper Dolenca in Vidmarja vložilo obtožnico zaradi domnevno lažnega vpisa zemljiškega dolga.

Kot so v zbornici zapisali v današnjem sporočilu za javnost, so se v zadnjem obdobju organi pregona začeli posluževati nenavadnih metod za odkrivanje kriminalnih dejanj, in sicer tako, da so na podlagi sodnih odredb začeli preiskovati odvetniške pisarne, da bi v njih našli dokaze zoper odvetnikove stranke.

V teh primerih odvetniki niso bili osumljeni storitve kaznivih dejanj, zato je zbornica zahtevala presojo ravnanj pred ustavnim sodiščem.

"Ko je zbornici uspelo preko ustavnega sodišča izvajanje nezakonitih in neustavnih preiskav odvetniških pisarn ustaviti, so začeli organi pregona kazensko preganjati odvetnike, ker naj bi v svoji vlogi pooblaščencev in zagovornikov, s svojim delom po nalogu in pooblastilu svoje stranke zagrešili razna kazniva dejanja," navajajo v odvetniški zbornici.

Izražajo zaskrbljenost nad kazenskim procesiranjem odvetnikov zaradi odvetniških storitev, ki so jih ti v skladu z zakonom opravili za svoje stranke. Kot so zapisali, takšno postopanje organov pregona in vodenje sodnih postopkov, če ni utemeljeno na res prepričljivih dokazih, lahko povsem razvrednoti ustavno vlogo odvetništva ter odnos zaupnosti razmerja med stranko in odvetnikom. Posledice, ki bodo in so nastale, pa so nepopravljive.

V zbornici zato takšne posege obsojajo in jih ocenjujejo kot nedopustne. Takšno postopanje pa po njihovem pomeni nezakonit in protiustaven poseg v pravice in garancije, ki so zagotovljene strankam v sodnih postopkih. Predstavlja pa tudi neustaven poseg v samostojno in neodvisno odvetništvo.

V zbornici zato napovedujejo, da bodo v zvezi s tem uporabili vsa dopustna pravna sredstva.