c S

Zakon o pridobivanju in presaditvi delov človeškega telesa uspešno prestal prvo obravnavo

21.05.2015 07:59 Ljubljana, 20. maja (STA) - DZ je ob koncu današnjega zasedanja s 56 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU. Za predlog zakona o pridobivanju in presaditvi delov človeškega telesa zaradi zdravljenja pa je po opravljeni prvi obravnavi sklenil, da je primeren za nadaljnjo obravnavo.

Novela zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU prinaša dodatno zaščito žrtev nasilnih kaznivih dejanj. Ko te žrtve po notranjem pravu uživajo posebne ukrepe za svojo zaščito, denimo prepoved približevanja zaradi nasilja v družini, jih bodo lahko uživale tudi v drugih članicah EU.

Novela sledi evropski direktivi, prav tako kot tudi predlog zakona o pridobivanju in presaditvi delov človeškega telesa, o katerem je DZ danes opravil splošno razpravo. Da je zakonski predlog primeren za nadaljnjo obravnavo je glasovalo 51 poslank in poslancev, eden je bil proti.

Kot je na seji DZ povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, se zmanjšuje tveganje zlorab pri darovanju organov, obenem pa dopolnjuje določbe o privolitvi in o domnevni privolitvi v darovanje.

Predlog določa, da lahko vsakdo, ki je sposoben samostojno odločati o zdravljenju, že za časa svojega življenja pisno privoli v darovanje ali temu izrecno nasprotuje.

Opredeljuje tudi pojem domnevne privolitve. Odvzem delov telesa po smrti je tako mogoč v primeru, če darovalec privoli v darovanje že za časa življenja, ali v primeru, da za časa življenja o darovanju obvesti osebo, ki mu je blizu. Če oseb, ki so bile umrlemu blizu, ni mogoče dobiti, se odvzema ne opravi, je na seji pojasnila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.