c S

Sodišče zoper Jankovića zaradi Stožic sklenilo uvesti sodno preiskavo

20.05.2015 07:56 Ljubljana, 19. maja (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi Stožice izdalo sklep o uvedbi sodne preiskave. Sklep sicer še ni pravnomočen, saj so bile podane pritožbe, so STA povedali na sodišču. Tožilstvo Jankovića sumi oškodovanja bank in EU, Janković, ki se je na sklep sodišča pritožil, pa zatrjuje, da do tega ni prišlo.

Janković se je na sklep sodišča o uvedbo sodne preiskave pritožil, je za STA potrdil njegov odvetnik Aleksander Čeferin.

Tožilstvo, ki je zahtevalo sodno preiskavo, Jankovića sumi, da naj bi Grepu pri financiranju športnega parka z navidezno pogodbo pomagal pri preslepitvi bank. Župana je marca v tej zadevi zaslišal preiskovalni sodnik, ki je na podlagi zaslišanja odločil o uvedbi preiskave.

Kot je takrat pojasnila tožilka Blanka Žgajnar, je na sodišču potekalo zaslišanje osumljenega pred odločitvijo preiskovalnega sodnika o uvedbi preiskave.

"Gre za zahtevo za preiskavo, ki jo je zoper več fizičnih in eno pravno osebo vložilo specializirano državno tožilstvo zaradi kaznivih dejanj preslepitve pri pridobitvi posojila in pa goljufije na škodo EU," je dejala. V tej zadevi je bil takrat pred preiskovalnim sodnikom zaslišan tudi predstavnik pravne osebe, in sicer Grepa.

Janković je po zaslišanju dejal, da ni šlo za preslepitev. "Ta sredstva, 1,8 milijona evrov, so bila prijavljena. Očitek je iz trte izvit," je poudaril.

Prav tako po njegovih besedah ne drži drugi očitek, da je s prezgodnjim podpisom pogodbe v korist ljubljanske mestne občine oškodoval EU. "Tudi tega ne razumem, saj je moja funkcija premoženjska korist, tudi očitki o prezgodnjem podpisu ne držijo, kar se bo dokazalo s podpisi nadzornih organov," je dejal.

Ob tem je Janković kot zanimivost izpostavil, da niti banka niti EU ne ugotavljata, da bi jim nastala kakršnakoli škoda ali da bi zahtevali kakršnokoli povrnitev. "Tako se je pač tožilka odločila, podobno kot pri Tritonisu," je dodal Janković.

V zadevi Stožice se je v zadnjih letih zvrstilo več odmevnih hišnih preiskav, vložene so bile številne ovadbe. Nacionalni preiskovalni urad je februarja lani podal kazensko ovadbo zaradi suma preslepitve bank pri pridobivanju posojil, namenjenih za financiranje športnega objekta v Ljubljani.

Kriminalisti zaradi varovanja informacij o imenih ovadenih takrat niso govorili, po neuradnih informacijah pa je šlo za center Stožice, ovaden naj bi bil tudi ljubljanski župan.

Kriminalisti sumijo, da sta odgovorni osebi projektne družbe iz Ljubljane pridobili posojilo za financiranje gradnje športnega projekta Ljubljani v višini 115 milijonov evrov, čeprav sta vedeli, da ne izpolnjujejo pogojev sindikata sedmih bank. Da je Grep prišel do prvega obroka posojila NLB, je moral po neuradnih informacijah bankam predložiti podpisane pogodbe o sklenjenih poslih, prav te pa naj bi bile sporne.

V drugi zadevi pa kriminalisti sumijo, da je Janković lažno prikazoval, da Mestna občina Ljubljana izpolnjuje vse pogoje za sofinanciranje gradnje Stožic, in tako pridobil devet milijonov evropskih evrov.