c S

Preiskovalna sodnica odredila pripor zdravniku Radanu

20.05.2015 08:19 Ljubljana, 20. maja (STA) - Odpuščeni zdravnik ljubljanske nevrološke klinike Ivan Radan, ki naj bi skrajšal življenje več bolnikom, ostaja v priporu nadaljnjih 30 dni. Tako je po več urah zaslišanja odločila preiskovalna sodnica v Ljubljani. S tem je ugodila predlogu tožilstva, Radanov zagovornik pa je že napovedal pritožbo.

Tožilstvo je za Radana zahtevalo pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. "V konkretni zadevi je bil izveden zelo obsežen, zahteven in temeljit kazenski postopek. Na podlagi tega je po mnenju tožilstva podan utemeljen sum več kaznivih dejanj obdolženemu," je po zaslišanju Radana in pred odločitvijo sodnice povedala okrožna državna tožilka Katarina Bergant.

"Po zaslišanju obdolženca - njegov zagovor je trajal osem ur in je bil zelo izčrpen - sem vložila zahtevo za sodno preiskavo in predlagala pripor zaradi ponovitvene nevarnosti," je še dodala Bergantova.

Po odločitvi sodnice, ki je sledila njenemu predlogu, pa je tožilka dodala še, da je sodnica s tem potrdila tudi utemeljenost suma očitanih kaznivih dejanj. Glede uvedbe sodne preiskave pa še ni bilo odločeno, je povedala Bergantova.

"Sodnica je sprejela razloge tožilstva, da v primeru, da gre za najhujša kazniva dejanja zoper življenje, telo in zdravje, zadošča manjša verjetnost ponovitvene nevarnosti in pa dejstvo, da obtoženemu zdravniška licenca ni odvzeta. Zaradi tega mu je tudi omogočeno določeno izvrševanje kaznivih dejanj zoper zdravje ljudi," je utemeljitev preiskovalne sodnice povzela tožilka.

Radanov odvetnik Milan Krstić je zahtevo tožilstva po priporu zaradi ponovitvene nevarnosti označil za skrajno neutemeljeno, saj da Radan nikjer ne dela kot zdravnik in v Sloveniji kot zdravnik niti ne more dobiti službe.

Po odločitvi sodnice pa je Krstič napovedal, da bo v 24 urah vložil pritožbo. "Pričakujemo, da bo ta sklep razveljavljen, če se to ne zgodi, pa je slovensko sodstvo potrebno resnega remonta," je dodal.

Pritožba je po besedah tožilke pričakovana, kdaj bo o njej odločil senat sodišča, pa ni mogla napovedati. Je pa dejala, da tovrstni pritožbeni postopki običajno tečejo zelo hitro.

Radanu naj bi policija po poročanju Dnevnika očitala več kot 20 kaznivih dejanj, med drugim uboja sedmih bolnikov. Zdravnik naj bi si sam predpisoval psihoaktivna zdravila, predvsem pomirjevala, na njegovem računalniku pa naj bi našli več kot deset fotografij umirajočih bolnikov.

Krstić je za medije že zanikal vse obtožbe in jih označil za svetovno neumnost, medtem ko Zdravniške zbornice Slovenije ovadba ni presenetila. Dogajanje je danes precej odmevalo v zdravniških vrstah.

Informacija o domnevnem dogajanju na oddelku za intenzivno nego nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je sicer prišla v javnost v začetku leta. Izredni strokovni nadzor je ugotovil, da je Radan 83-letnemu neozdravljivo bolnemu bolniku verjetno res skrajšal življenje s kalijem, a materialnih dokazov za to ni, saj je bil bolnik po smrti upepeljen.

Podobno ugotovitev so sprejeli v nadzoru nad smrtjo še enega Radanovega bolnika. Za dodatne izredne strokovne nadzore pa se niso odločili, saj da se z ostalimi primeri ukvarja policija, ki naj bi sicer preiskovala 40 smrti bolnikov, ki so umrli, ko jih je zdravil omenjeni zdravnik.