c S

Vlada danes tudi v razpravo o zakonu o davčnih blagajnah

07.05.2015 07:59 Ljubljana, 07. maja (STA) - Vlada ima danes na dnevnem redu tudi predlog zakona, ki bo podlaga za uvedbo davčnih blagajn. Te bodo podatke o izdanih računih pri plačilih z gotovino pošiljale prek interneta neposredno na finančno upravo, od česar je mogoče pričakovati manj utajenih davkov. Predvidoma naj bi bile obvezne od 1. oktobra.

Po predlogu zakona o davčnem potrjevanju računov, s katerim se predvideva uvedba davčnih blagajn, bodo te obvezne za vse ponudnike blaga in storitev. Zavezanci bodo morali še pred izdajo računa tega potrditi pri Finančni upravi RS (Furs), za kar bodo potrebovali ustrezno elektronsko opremo.

V ta namen bodo uporabljali elektronske naprave, kot so osebni računalnik, tablični računalnik ali pametni telefon, ki imajo vzpostavljeno elektronsko povezavo s Fursom in omogočajo podpisovanje sporočil s kvalificiranim digitalnim potrdilom.

Poleg tega bodo morali zavezanci Fursu predložiti tudi podatke o poslovnih prostorih, kjer se izdajajo računi. Na podlagi tega podatka bo namreč mogoče v primeru morebitnega nadzora ugotoviti, kje je bil izdan račun.

Zakon bo dopustil le malo izjem od obveznega potrjevanja računov. Zavezanec bo tega postopka oproščen le v primeru, da se njegova elektronska naprava ne bo mogla povezati s centralnim informacijskim sistemom Fursa, bodisi zaradi izpada slednjega ali pa zaradi izpada internetne povezave. V tem primeru bo moral račune izdati z uporabo vezane knjige računov.