c S

Tožbeni zahtevek NKBM proti Kovačiču utemeljen

06.05.2015 12:54 Maribor, 06. maja (STA) - Okrožno sodišče v Mariboru je v odškodninski tožbi NKBM proti nekdanjemu predsedniku uprave banke Matjažu Kovačiču v vmesni sodbi odločilo, da je tožbeni zahtevek po podlagi utemeljen, poročajo mediji. Odločitev o višini zahtevka in stroških postopka bo sodišče sporočilo v končni odločbi, je pojasnila Kovačičeva odvetnica Simona Preininger.

Odločitev mariborskega sodišča je prva večja dobljena odškodninska tožba proti pomembnejšim bankirjem, ki pa še ni pravnomočna, poročajo časniki.

Uprava NKBM, takrat pod vodstvom Aleša Hauca, je proti Kovačiču in nekdanji članici uprave Manji Skernišak vložila tožbo v višini 23,1 milijona evrov zaradi domnevne opustitve dolžnega ravnanja pri odobritvi petih kreditov, in sicer Stavbarju Gradnje, Gradisu Celje, Pom Investu, Celjski borzni hiši ter Centru Naložbe.

Preiningerjeva je zaradi izločitve javnosti iz obravnave lahko komentirala le nekatera pravna stališča iz sodbe. Do teh je bila kritična, saj da so v nasprotju z ustaljeno sodno prakso in pravno teorijo. V NKBM sodbe ne pojasnjujejo, pravijo pa, da odškodninske tožbe vlagajo, da se povzročena škoda povrne v čim večji meri, še poročajo časniki.

Kovačič je ob robu ponedeljkove novinarske konference, na kateri je odgovarjal na očitke o domnevno spornih komunikacijah s politiko v času vodenja druge največje državne banke, sicer dejal, da si ne predstavlja, da bi sodnica Melita Puhr, ki je obravnave v celoti zaprla za javnost, dosodila kakorkoli drugače, kot v njegovo korist.

"Predvsem ker sta bila dva od petih kreditov, zaradi katerih smo bili toženi, poplačana več kot stoodstotno. Sicer na DUTB, ampak nisem jaz prenašal na DUTB z diskontom. Zakaj pa je banka tja prenesla kredit za 1,6 milijona evrov, ki ga je zdaj DUTB dobil poplačanega v višini deset milijonov evrov, je treba vprašati njih," je dejal Kovačič.

Tudi nekdanji prvi mož NKBM je danes za STA potrdil, da je prejel odločitev sodišča, v kateri je po njegovem zapisano le to, da obstaja temelj za to, da sta s Skernišakovo po njihovem mnenju verjetno odgovorna za povzročeno škodo. Temu bodo sledile pritožbe, šele če bi ta odločba postala pravnomočna v tej obliki, bi se postopek na mariborskem sodišču nadaljeval z ugotavljanjem domnevne škode.

"Ne razumem, kako lahko nekdo razsodi tako, da obstaja temelj za oškodovanje pri vseh kreditih ob tem, da so nekateri krediti že bili poplačani," je tudi danes ponovil Kovačič, ki zatrjuje, da sam ni bil kar na štirih od petih s tem povezanih kreditnih odborih, ki so odločali o posojilih, zagotovo pa nobene od kreditnih pogodb ni podpisal. Povedal je še, da je to za zdaj edini odškodninski postopek, ki je potekal zoper njega.

V NKBM zadeve ne komentirajo, saj da je to stvar pravosodnih organov, medtem ko se sami osredotočajo na svoj primarni bančni posel in komitente. "V skladu z odredbo Banke Slovenije, ki uprave in nadzorne svete bank, prejemnice državne pomoči, zavezuje k dosledni uporabi pravnih sredstev, če pristojne službe bank zaznajo škodno ravnanje, odškodninske tožbe vlagamo z namenom, da se škoda, ki ji je bila povzročena, povrne v čim večji meri," so pojasnili za STA in dodali, da pred vložitvijo katerekoli odškodninske tožbe prej podrobno preučijo možnosti za uspešnost tožbe in njeno ekonomsko upravičenost.